Hvad er årsagerne til cyanose?

Når iltniveauet i blodet bliver mindre end tilstrækkeligt, reducerer det mængden af ​​ilt, der leveres til kroppen. Denne medicinske tilstand, kaldet cyanose, kan forårsage, at huden udadtil ændrer sig fra en normal pink undertone til en blå eller endda lilla nuance. Årsagerne til cyanose er varierede og kan variere fra ydre kræfter, der arbejder mod kroppen til indre kræfter, der forstyrrer kroppens homeostase eller intern balance. Graden af ​​misfarvning bestemmes af den oprindelige årsag og størrelsen af ​​iltmangel.

Cyanose ses almindeligvis i ekstremiteterne, især fingre og tæer, og kan forekomme i ansigtet ved næsen, ørerne og rundt om munden. Everyday situationer som udsættelse for kolde temperaturer eller lavere iltindhold i luften på grund af forurening, høje forhøjelser og endda mangel på frisk luft kan være blandt de almindelige årsager til cyanose. I disse tilfælde er virkningerne af en dråbe i iltniveauerne imidlertid midlertidige, og normal farve vender tilbage, da området bliver genopfyldt med ilt.

Nogle medicinske tilstande kan være en stor bidragyder til cyanose. Åndedrætsbesvær som bronkitis og lungebetændelse kan midlertidigt begrænse normal vejrtrækning og bidrage til de nedsatte iltniveauer. Astma og kronisk obstruktiv lungesygdom (COPD) er medicinske tilstande, hvor ilt ikke kan strømme normalt gennem luftvejene. Dette skyldes betændelse eller hævelse og beskadigelse af luftkanalerne. Kroniske eller langvarige tilstande kan betydeligt reducere mængden af ​​ilt, der overføres til kroppen over tid. Hvis den ikke behandles uændret, kan kroppen opretholde permanent skade.

Hjertesygdomme kan også være blandt de almindelige årsager til cyanose på grund af hjertets manglende evne til effektivt at pumpe iltet blod til resten af ​​kroppen. Disse kan omfatte sådanne ting som medfødt hjertesygdom eller en forhindring af blodgennemstrømning fra fødslen. Andre medicinske tilstande, der påvirker hjertet, og som myokardieinfarkt, eller et hjerteanfald og hjertesvigt er alvorlige lidelser, der også er vigtige bidragsydere til cyanose.

I mange tilfælde, hvis årsagerne til cyanose behandles, kan misfarvning og resulterende virkninger af iltmangel omdannes. Men hvis de indre organer eller lemmer har oplevet et signifikant fald i ilt i længere tid, kan virkningerne blive permanente. I ekstreme tilfælde er oxygenbehandling, hvor luft med højt indhold af ilt pumpes gennem kroppen, typisk gennem en plastrør placeret inden i næseborne, der kaldes en nasekanyl, for at holde iltniveauerne optimale.