Hvad er de almindelige årsager til nasal hævelse?

De mest almindelige årsager til nasal hævelse omfatter næseskade, en forkølelse eller allergier, der påfører næsepassagerne og en bihulebetændelse, der forårsager smerte og hævelse både i næsen og i kinder og pande. At identificere årsagen til hævelsen er det første skridt til behandling af det. Nogle mennesker finder, at selv noget så simpelt som tør luft i hjemmet kan forårsage hævelse af næsepassager og vejrtrækningsbesvær. Derudover er det vigtigt at sørge for, at næsen ikke er brudt, hvis den er hævet på grund af et traume.

En knust næse vil helt sikkert forårsage næset hævelse, hvilket kan gøre det svært at afgøre, om næsen faktisk er brudt eller blot knust. En brudt næse vil typisk forårsage alvorlig næseblødning, og næse kan faktisk se skævt og vil være yderst smertefuldt at røre ved. Hvis du er i tvivl, er det bedst at besøge en læge for at være sikker. Ellers er den bedste måde at håndtere en hævet næse mod en skade eller traume på at anvende is i intervaller og at sidde stille, indtil hævelsen begynder at gå ned. Blødning bør stoppe kort tid, hvis det fortsætter, vil det også være nødvendigt at gå til lægen.

Næse hævelse, der ikke skyldes nogen specifik skade, kan være mere frustrerende. Allergier eller forkølelse kan både forårsage hævelse og irritation af næsepassagerne. At tage en decongestant eller allergi medicin kan hjælpe, samt skylle næsepassagerne med varm saltvand ved hjælp af en neti pot. Dette kan især være nyttigt at fjerne næsen af ​​støv og allergier, der kan forårsage betændelse. Derudover er en varm saltvandsskylning en god måde at forhindre bihuleinfektioner på. Hvis en bihuleinfektion forekommer, kræves antibiotika typisk for at behandle det, hvilket snart hjælper med at lindre smerten og hævelsen.

Hvis årsagen til nasal hævelse ikke kan bestemmes, kan det være luften på en arbejdsplads eller hjemme eller den type opvarmning, der anvendes, tvungen luftvarme eller genbrugt luft i en kontorbygning kan for eksempel gøre miljøet meget tørt. Nogle mennesker finder, at ved hjælp af en luftfugter om natten kan det være nyttigt at reducere trængsel og hævelse i næsen. Desuden kan sove med hovedet mere forhøjet bidrage til at forhindre tryk i at bygge i bihulerne, hvilket kan føre til smerte og hævelse.