Hvad er hudmærker?

Skin tags er ret små flapper af hud, der rager ud fra den omgivende hud på kroppen. De varierer meget i deres farve og form – nogle er glatte, mens andre er uregelmæssige og humpede. Nogle er kødfarvede, mens andre indeholder pigment, der adskiller sig fra resten af ​​huden.

Et hudmærke kan vokse overalt på kroppen, selv om de er ret almindelige på øjenlågene, i albuens skæl, i armhulerne og på nakken. Hudmærker kan enten fremstå som en klap, der er fastgjort til huden eller på en stilklignende struktur af huden, der hedder en peduncle. Når de er fastgjort til huden ved hjælp af peduncle, ser de ud som små svampe med en fast stilk og en pæreagtige spids.

Disse hudflaps anses af dermatologer at være små tumorer, men de er godartede eller harmløse. Hudmærker vokser normalt meget langsomt til en bestemt størrelse, op til 0,5 inch lang (1,27 cm), og ophører med at vokse. En tumor, der ser ud til at være et hudmærke, men vokser hurtigt og konsekvent, kan være en anden form for tumor, der er ondartet og muligvis kræftfremkaldende.

Selvom uinteressant er hudmærker ufarlige vækstrater, der forekommer mest på voksne, der begynder i middelalderen. De dannes, når et område af det ydre lag af hud begynder at overgive og omslutter kollagenfibre, en type hudcelle, der er fast og mangler elasticitet. Kvinder får hudmærker oftere end mænd.

Skin tags er ikke en kilde til medicinske problemer for de fleste mennesker, og de er oftest smertefri. I nogle tilfælde vokser de dog på områder af kroppen, hvor de kan blive irriteret gennem friktion med tøj, smykker og andre materialer, der forårsager skraber og infektioner. Nogle er placeret i områder, der er generende, såsom når de er fastgjort til et øjenlåg, eller er simpelthen uønskede af kosmetiske årsager.

En læge kan fjerne et hudmærke sikkert og smertefrit. Nogle metoder til fjernelse indefrysning af det med flydende kvælstof eller fjernelse af det med en skalpel eller kirurgisk saks. Cauterizing eller brænding af hudmærker er også effektiv. Når de først er fjernet, vokser de ikke tilbage, selv om de måske fortsætter med at vises på andre dele af kroppen.