Hvad er nasal membraner?

Næse membraner er væv inde i næsen, som tjener en række funktioner. Størstedelen af ​​denne membran består af et lag af nasalepitel, hvor næsens bageste område har et område dækket af olfaktorisk epithelium.

Som andre overflademembraner er en af ​​de primære funktioner i nasemembranerne at beskytte de underliggende væv og strukturer. Det virker som en barriere for at holde vira, bakterier og andre store partikler ude, og de hjælper kroppen med at holde fugt, så det ikke tørrer ud. Disse membraner rummer også adskillige små hår, der kaldes cilia, som virker til at fælde partikler, der kommer ind i næsen, så det ikke bliver indåndet.

En anden funktion af nasemembranen er at virke som en slags luftbefugter. Når folk inhalerer tør luft, gør de det mere fugtigt. I ekstremt tørre forhold kan folk bemærke, at deres næsemembraner begynder at tørre ud, og at dette kan være meget ubehageligt. For at holde næsen smurt, udskiller disse membraner også slim. Slimproduktionen kan stige, når næsen bliver betændt, hvilket potentielt genererer en løbende næse.

Næsemembranen i ryggen af ​​næsen forbinder med luktende nerveender. Lugt opløses i disse områder og rammer disse nerveender, så folk kan mærke lugte. Lugtesansen er en af ​​de mest primitive menneskelige sanser, og det er derfor, at folk nogle gange har så stærke hukommelsesforeninger med lugte.

Selvom nasemembraner fungerer som en blok for at holde store partikler ude, kan de være meget absorberende, hvis partikler er små nok. Derfor bruges næsen undertiden som en rute for lægemiddellevering. Membranerne er stærkt vaskulariserede, hvilket betyder, at de er forbundet med et antal blodkar, og stoffer, der kan absorberes gennem disse væv, kommer hurtigt ind i blodbanen. Nasal levering kan opnås med aerosolizers, der frembringer en spray, eller med medicin, der er smurt inde i næsen.

Som andre slimhinder har næsemembranen en tendens til at helbrede meget hurtigt, hvis den er beskadiget. De kan dog være udsat for betændelse, hævelse og overproducerende slim som reaktion på en reel eller opfattet skade eller trussel. Næsebelastning er et kronisk problem for nogle mennesker, der kan være følsomme for allergener, temperaturændringer, miljøfaktorer, lugte og andre situationer, der opstår i næsen.