Hvad er almindelige årsager til håndledsoperation?

Mange læger vil holde sig af med at anbefale håndledkirurgi, medmindre den tilstand, der behandles, er usædvanligt smertefuld, degenerativ eller på anden måde så problematisk, at kirurgi er den eneste mulighed. Nogle forhold, der kan berettige håndledkirurgi, omfatter knoglefrakturer, svær arthritis, ganglioncystfjernelse og karpaltunnelsyndrom. Hver tilstand kan behandles uden brug af kirurgi, men de mest alvorlige tilfælde, der fører til kronisk smerte eller ufleksibilitet i leddet, kan kræve kirurgi for at reparere skaden. De fleste håndledsoperationer er invasive og risikerer at skade knogler eller blødt væv.

Frakturer af nogen af ​​knoglerne i håndleddet kan medføre et behov for håndledkirurgi. En brud opstår, når en knogle revner under overskydende belastning, hvilket fører til smerte og mulig immobilisering af håndleddet. Mindre brud, som de fleste stressfrakturer, kan ofte behandles uden kirurgi, en kast kan placeres på håndleddet for fuldstændig at immobilisere det, mens knoglen helbreder, og der kan foreskrives antiinflammatoriske lægemidler. Hvis bruddet er stærkt nok, kan det dog være nødvendigt at håndledde kirurgi for enten at rekonstruere benet eller fjerne det helt fra håndleddet.

En ganglion cyste er en masse væv, som kan vokse i håndleddet, hvilket fører til smerte eller ubehag. Fjernelse af en sådan cyste er ikke altid den bedste mulighed, da blødt væv omkring cysten kan blive beskadiget under håndleddet, og nerveskader kan også opstå. Hvis cysten forårsager signifikant eller kronisk smerte, kan en håndledkirurgi udføres for at fjerne cysten helt. Før dette forsøges, vil en læge normalt prøve andre, mindre invasive behandlinger, der ikke kræver kirurgi. Hvis disse behandlinger fejler, og personen med cysten har smerter, kan lægen anbefale kirurgi.

De mest alvorlige tilfælde af karpaltunnelsyndrom (CTS) kan kræve håndledkirurgi. CTS er en tilstand, hvor håndledets og håndens nerver beskadiges eller komprimeres, hvilket fører til smerte, følelsesløshed, prikkende og andre ubehagelige fornemmelser. Braces er designet til at behandle CTS, og kortisone injektioner kan også bruges, men hvis disse handlingsplaner ikke behandler problemet, eller hvis tilstanden gentager sig, kan en læge anbefale kirurgi for at lette trykket på de nerver, der påvirkes. Dette er igen en invasiv kirurgi, der kan gøre mere skade end god, hvorfor den kun er forbeholdt de mest alvorlige tilfælde.