Hvad er edderkoppebid?

Edderkopper, som andre insekter, har evnen til at bide. I stedet for tænder har edderkopper hule fangs, der indeholder varierende grader af potent gift, som de instinktivt bruger til at dræbe deres naturlige bytte – for det meste andre insekter. Disse bid på mennesker kan forekomme, når et menneske kommer ubevidst i kontakt med visse edderkopper.

Da alle edderkopper har evnen til at bide, antager mange fejlagtigt, at enhver edderkopp kan bide dem. Imidlertid spiser de fleste edderkopper enten for lille eller for delikat til at bryde menneskeskind. Der er nogle undtagelser, hvilket gør edderkoppebitt en potentiel årsag til bekymring.

Bites kan forekomme ved kontakt med mange arter og er i mange tilfælde klassificeret som tørtbid eller en bid, når edderkoppen blot er defensiv og ikke injicerer noget gift. De fleste bid er ikke skadelige for mennesker, og typiske reaktioner ligner andre insektbid, herunder en lille rød eller hævet bump ledsaget af irritation eller kløe. Mange mennesker føler sig ikke bid og må ikke engang mærke en reaktion. I sjældne tilfælde kan folk opleve en mere alvorlig allergisk reaktion på en edderkoppebit.

Mens hovedparten af ​​edderkoppebitt ikke er skadeligt for mennesker, er der et par edderkopper i hele verden, hvis bider betragtes som farlige. Disse edderkopper omfatter den sorte enke, tilbagetrækningen, den brasilianske vandrende edderkopper, traktens spindel, visse arter af tarantuler og sand edderkopper, der er oprindelige til dele af Afrika. Disse edderkopper med neurotoksisk gift, herunder enken, tragten og vandrende edderkopper anses for at udgøre den største trussel, selv om der er blevet rapporteret dødsfald med edderkopper, der indeholder både neurotoksisk og nekrotisk gift.

Behandling for størstedelen af ​​disse bid er ikke alt andet end andre insektbid og omfatter grundig vask af området for at forhindre infektion, en kølig komprimering for at lindre smerte og hævelse samt anvendelse af et topisk analgetikum. I tilfælde af en giftig bid kan hævelse og rødme ledsages af bivirkninger, såsom muskelsmerter og immobilitet, svær hævelse, feber, kvalme og død af omgivende væv.

Størstedelen af ​​edderkoppebid er ubetydelig og kræver ikke lægehjælp. Bider fra edderkopper, der er kendt for at være potentielt skadelige for mennesker, bør dog få øjeblikkelig lægehjælp. Der er anti-venom til rådighed for at modvirke neurotoksisk gift fra bites af kendte arter, men det er vigtigt, at offeret ved, hvilken type edderkop der har bidt ham eller hende. Potentialet for en alvorlig eller dødelig reaktion er større hos børn og de mennesker, som faktisk kan lide af en allergi mod specifikt gift.

Selv om potentialet for skadelige edderkoppebid er slank, er det vigtigt at være opmærksom på de edderkopper, der er oprindelige til dit område, der betragtes som farlige og for at kunne identificere dem. Husk at edderkopper typisk administrerer en enkelt bid, ikke flere bid, så hvis du finder små, røde og hævede humle, der forårsager dermatologiske problemer, kan dit hjem være inficeret med lopper, mider eller bedbugs frem for edderkopper.