Hvad er korotkoff lyde?

Korotkoff lyde er karakteristiske lyde, der kan skelnes, når en blodtryksmanchet påføres og justeres. De blev først beskrevet i 1905 af den russiske læge Nikolai Korotkoff. Lytte til disse lyde med et stetoskop under brug af en blodtryksmanchet gør det muligt for en læge at tage blodtryksaflæsning. Mange mennesker er bekendt med processen med at manuelt tager blodtryk i kliniske omgivelser, da blodtrykket er et vitalt tegn, der almindeligvis testes ved lægebesøg.

Under normale forhold er bevægelsen af ​​blod gennem arterien i armen ikke hørbar. Dette skyldes, at blodstrømmen ikke er turbulent. Hos mennesker med arteriesygdomme kan der høres lyde, da strømmen er forstyrret. Når en blodtryksmanchet påføres, forstyrrer den blodstrømmen på en stabil og forudsigelig måde, og dette kan bruges til at generere information om patientens blodtryk.

Når en blodtryksmanchet er oppustet over det systoliske blodtryk, kan der ikke høres nogen lyde. Blodstrømmen er okkluderet, og det bevæger sig således ikke gennem armen i armen. Når trykket sænkes, lyder den første fase af Korotkoff-lyden, en skarp tappestøj høres, da blodet begynder at vende tilbage til arterien. Aflæsningen på manchetten på dette tidspunkt er lig med det systoliske blodtryk. Efterhånden som trykket falder, flytter blodet ind i anden etape, en swishing noise, efterfulgt af tredje fase, karakteriseret ved at pounding som blod bevæger sig gennem karret.

Den fjerde fase i Korotkoff-lydene er en blæserstøj, efterfulgt af stilhed i den femte fase, da trykket svarer til det diastoliske tryk. Blodstrømmen vender tilbage til normal uden trykket i blodtryksmanchet, og stilheden genoptages. En dygtig udøver kan få en nøjagtig blodtrykslæsning med en session, mens andre kan tage en anden læsning for at bekræfte. Helt elektroniske blodtrykslæser er programmeret til at lytte til Korotkoff-lyde og tage aflæsninger efter behov.

Ting, der kan forstyrre Korotkoff-lyde, kan omfatte at placere stetoskopet forkert eller være i et støjende miljø. Patienterne skal også følge direktiver fra sundhedsudbyderen, herunder at forblive stille og afslappede for at undgå at forhøje deres blodtryk ved et uheld. At tale eller flytte under testen kan forstyrre aflæsningerne og tvinge sundhedsudbyderen til at gentage testen.