Hvad er årsagerne til uforklarlig blå mærkning på benene?

Uforklaret blå mærkning på benene kan forekomme, når en person støder eller rammer sit ben og ikke kan huske at ramme den. I nogle tilfælde kan en bump, der ikke forårsager smerte eller knapt registrerer sig hos en person, føre til en blå mærke på benet. Nogle mennesker er mere tilbøjelige til at mærke, da de bliver ældre, fordi huden bliver tyndere og blodkarene svagere. Uforklaret blå mærkning kan dog være et tegn på noget mere alvorligt.

Generelt er uforklarlig blå mærkning på benene, især på skindene, ikke en grund til bekymring. En blå mærke dannes, når kapillærerne eller blodkarene nær overfladen af ​​huden er beskadiget. Blod lækker ud af karrene og forårsager misfarvning og lidt ømhed. Når blodet vender tilbage til skibene, helbreder blusen.

Styrken af ​​kapillærerne varierer fra person til person. Nogle mennesker må muligvis have et hårdt slag for at modtage et blå mærke, mens blå mærker synes at forekomme magisk på andre. Ældre kvinder er normalt mere tilbøjelige til uforklarlige blå mærker på benene end yngre kvinder, børn og mænd.

Mange mennesker har et lag fedt mellem huden og kapillærerne. Nogle mennesker mister dette lag, især når de bliver ældre, hvilket gør mærkerne mere sandsynlige. Ud over aldring kan overskydende solbeskyttelse og nogle lægemidler gøre huden tyndere.

Visse medikamenter kan tynde blodet og gøre mærkerne mere sandsynlige. Aspirin, warfarin og clopidogrel er designet til at tynde blodet eller reducere koagulering. Hvis en person er på medicinerne, kan hun bløde lettere, da blodet ikke stopper med at flyde meget hurtigt. Fiskolie og ginkgo tynder også blodet og kan føre til uforklarlig blå mærker på benene. Corticosteroider, enten oral eller topisk, kan tynde huden.

I nogle tilfælde er uforklarlig blå mærkning et tegn på en alvorlig tilstand. Det kan pege på en blødningsforstyrrelse, især hvis ledsaget af petechiae eller røde pletter under huden, blødning i munden og hyppige næseblødninger. En person kan have en lav trombocyttal eller anden trombocytforstyrrelse eller en infektion i blodet.

Andre årsager til uforklarlig blå mærkning på benene er vitaminmangel, leukæmi eller en autoimmun lidelse. Blusninger forårsaget af en autoimmun lidelse, som lupus, er normalt hævet og fast til berøring. Typisk vises de uden nogen skade på benet.