Hvad er energidrikke?

Energidrikke er drikkevarer, der er designet til at give forbrugeren en udbrud af energi. Forskellige former har eksisteret siden mindst 1900, men de begyndte virkelig at stige til popularitet i 1960’erne, primært i Japan og andre asiatiske lande. I midten af ​​1990’erne havde de nået USA og Europa, hvor de blev uhyre populære. De fleste markedsføres hos unge med reklamekampagner, der fokuserer på denne aldersgruppe.

Indholdet af energidrikke varierer. De fleste indeholder stimulanter og methylxanthiner som koffein og theobromin, en af ​​de aktive ingredienser i chokolade. De er også pakket med sukkerarter, og kan også omfatte urte ingredienser som ginkgo biloba også. Almindeligvis markedsføres urteindholdet som usædvanligt og stærkt berigende, og nogle virksomheder tyder på, at urterne gør folk mere intelligente og mere opmærksomme.

Der er fare for energidrikke. Mange af dem indeholder meget høje mængder koffein, og da de er beregnet til hurtig forbrug frem for langsom sipping, kan de overvælde kroppen, hæve blodtrykket og hjertefrekvensen samt dehydrere kroppen og forstyrre normale søvnmønstre. Studerende er specielt udsat for disse problemer, da de kan forbruge masser af drikkevarer i et forsøg på at gøre det gennem stressende undersøgelsesperioder.

Ofte kombineres talrige stimulanter i energidrikke, og interaktionerne mellem disse stimulanter er muligvis ikke fuldt ud forstået. Nogle almindelige indgreb er yerba mate, guarana og ginseng sammen med aminosyrer som taurin og carnitin. Andre stimulerende ingredienser er inositol, kreatin og glucuronolacton. Mange af disse stoffer skabes naturligt i den menneskelige krop gennem metaboliske processer, men ikke i det høje volumen, der anvendes i energidrikke. Sukkerarter såsom maltodextrin hjælper med til at bidrage til følelsen af ​​et rush efter at have spist en drink.

Selv om de kaldes “energidrikke”, er disse drikkevarer ikke egnede til atleter. Drikkevarer specielt formuleret til sport bør bruges i stedet, da energidrikke kan destabilisere elektrolytbalancen i kroppen, hvilket medfører alvorlige helbredsproblemer. Disse drikkevarer er også nogle gange kombineret med alkohol, hvilket kan være en farlig kombination, da drikkeren måske føler sig mere opmærksom end han eller hun rent faktisk er, hvilket fører til potentielle fejl i dommen.

Forbruger en energidrikke nu og da sandsynligvis fint, da drikkevarer ikke er iboende usunde. Dog er overdreven forbrug ikke tilrådeligt. Mennesker, der oplever sundhedsmæssige problemer som svimmelhed, hjertebanken og en generel følelse af utilpashed efter at have spist energidrikke bør undgå dem, og konsultere en læge, hvis symptomerne fortsætter.