Er der en forbindelse mellem omeprazol og diarré?

Forbindelsen mellem omeprazol og diarré involverer to komponenter. Protonpumpeinhibitorens hovedbestanddel er magnesium, et mineral, der anvendes som afføringsmiddel og for at fjerne tarmene inden visse diagnostiske test og kirurgi. Omeprazol og diarré er også forbundet, fordi lægemidlet blokerer produktionen af ​​mavesyre og kan også hæmme forsvarsmekanismer mod Clostridium difficile bakterier, den tredje førende årsag til diarré hos ældre individer.

En øget risiko for infektiøs diarré er en bivirkning af omeprazol, som kan være akut eller kronisk. Et kendt forhold mellem omeprazol og diarré skyldtes undersøgelser, der undersøgte bivirkninger af lægemidlet. En undersøgelse fundet, når mavesyre falder, giver det et rigt miljø for væksten af ​​bakterier i fordøjelseskanalen. En modstridende undersøgelse fandt ingen sammenhæng mellem omeprazol og diarré.

Lægemidlet er ordineret til behandling af gastroøsofageal reflukssygdom (GERD) og visse typer af sår. Det hjælper med heling af mavesår og mavesår ved at blokere mavesyre, som normalt giver relief inden for en 12-ugers periode. Nogle patienter bruger vedligeholdelsesdoser af medicinen for at forhindre genoptagelse af symptomer.

GERD opstår, når mavesyre går ind i spiserøret, normalt efter at have spist et måltid. Det bliver typisk værre, når patienter ligger tilbøjelige til at ligge i sengen. Visse stoffer, såsom chokolade, kaffe og alkohol, kan forværre GERD sammen med cigaretrygning. Nogle patienter finder lindring fra smerte ved at hæve hovedet på deres senge for at forhindre regurgitering af mavesyre. Omeprazol blev godkendt til brug i GERD i 1988.

Mavesår kan forårsage smerte efter at have spist. Smerter kan begynde i maven og spredes til ryg eller bryst, efterligne tegn på et hjerteanfald. Omvendt kan duodenal sår smerte mindske, når visse fødevarer spises, men forekommer sjældent på tom mave. Ubehag begynder typisk 2-3 timer efter et måltid, der ofte bliver værre om natten.

Andre bivirkninger af omeprazol inkluderer en reduktion af evnen til at absorbere vitamin B12 og calcium. Dette kan øge risikoen for knoglebrud hos postmenopausale kvinder. Vitamin og mineral niveauer kan overvåges, mens du tager medicinen, med tilskud tilsat til adresse mangler.

En undersøgelse viste en øget risiko for at udvikle mave eller spiserørkræft hos patienter, der lider af hjernehernia eller Barrett’s spiserør. Risikoen gælder ikke for patienter, der bruger stoffet til fordøjelsesbesvær, gastrit eller mavesår. Forskere bemærkede, at den syvårige undersøgelse måske har været for kort til at give pålidelige resultater, fordi kræft ofte tager år at udvikle sig.