Hvad er almindelige årsager til arm- og bensvaghed?

Arm og ben svaghed kan skyldes en række forskellige forhold, nogle af dem midlertidige og andre kroniske. Overdreven motion er en årsag til midlertidig træthed i de store muskelgrupper, selv om dette ikke betragtes som ægte muskel svaghed. Betingelser, der kan forårsage klinisk svaghed, omfatter neurologiske lidelser, muskuløse problemer eller skader, giftig overbelastning og visse metaboliske sygdomme.

Der er mange almindelige årsager til arm og ben svaghed, der ikke forårsager alarm og generelt bliver bedre med behandling. Muskelskader på grund af sport er et eksempel, samt midlertidig toksisk overbelastning i kroppen. Dehydrering kan også forårsage svaghed i svære tilfælde og kan afhjælpes ved genopfyldning af væsker. Toksiner kan fjernes fra kroppen ved at gøre en afgiftende rensning, såsom en juice fastende diæt, eller ved at afbryde enhver aktivitet eller medicin, der kan forårsage overbelastningen i første omgang.

Visse neurologiske lidelser kan også forårsage svaghed i arm og ben. Multipel sklerose er en betingelse, der er præget af øget svaghed, problemer med balance og koordination, og undertiden synsproblemer. Mere alvorlige men meget mindre sandsynlige tilstande er Parkinsons sygdom og Lou Gehrigs sygdom. Disse rammer ofte de ældre mere end unge voksne og teenagere og anses generelt for sjældne. Dette gælder især for Lou Gehrigs sygdom.

Sommetider kan sygdomme som kræft også forårsage svaghed, selvom andre symptomer generelt ses først. En anden mulig sygdom er diabetes, som kan føre til overkroppen træthed og utilpashed ved ubehandlet. Andre mulige årsager indbefatter en elektrolyt ubalance, visse vira som influenza, revne muskler eller ledbånd og slagtilfælde.

Hvis arm- og bensvaghed er alvorlig og varer længere end et par dage uden kendte traumer i svage områder, bør en læge konsulteres til eksamen. Selvom svaghed er meget sjældent et alvorligt problem, er der betingelser, der bør udelukkes. Svaghed ledsaget af andre symptomer skal altid undersøges, især hvis neurologiske symptomer er til stede. Disse kan omfatte muskelforstyrrelser, tab af balance, nedsat koordination, personlighedsændringer, synskift, svimmelhed, træthed, hukommelsestab eller svimmelhed.

Skadesrelateret svaghed ledsages oftest af smerte og ømhed i samme område. Selv efter at smerten er faldet, kan svaghed fortsætte, indtil muskelen er blevet udnyttet tilstrækkeligt nok til at genopbygge væv. Dette skal ske under tilsyn af en læge eller fysioterapeut.