Hvad er almindelige symptomer på høj kortisol?

En person, der har langvarig kortikosteroidmedicin eller har hypofyse, adrenal hyperplasi eller binyretumor, kan lide af symptomer på høj kortisol. Normalt stiger cortisol niveauer, når kroppen udfordres af fysisk eller psykisk stress, infektion eller enhver anden begivenhed, der stammer kroppens ressourcer. Som stresshormon øger cortisol blodsukker, undertrykker immunsystemet og fremmer metabolisme af kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Forudsigeligt er symptomer på høje cortisolniveauer sekundære for disse handlinger eller overdrevne sympatiske reaktioner af kroppen til disse forhøjelser. Sådanne symptomer omfatter hud- og hårforandringer, dårligt kontrolleret blodsukker, vægtforøgelse, høj risiko for infektioner, endokrine abnormiteter og øget hjertefrekvens og blodtryk.

Hypothalamus-hypofyse-adrenal (HPA) akse styrer udskillelsen af ​​cortisol. Da hypothalamus udskiller corticotropin-frigivende hormon (CRH), stimulerer CRH igen hypofysen til at udskille det adrenokortikotrope hormon (ACTH). Når ACTH frigives til blodet, transporteres det til binyrerne, hvor det stimulerer cortex eller yderste lag til fremstilling af kortisol.

Høje kortisolniveauer er til stede i blodet kort efter vågning, som forberedelse til dagens stress. De laveste niveauer er til stede i løbet af natten, et par timer efter sengetid, for at fremme afslapning. Enhver abnormitet i HPA-akse, tab af det diurnale mønster af kortisolfrigivelse eller indtagelse af eksterne kortisolkilder, såsom hydrocortison, kan føre til symptomer på høj kortisol og Cushings syndrom.

Hvis en person har hævet kortisolniveauet i lang tid, bliver symptomer på kortisoloverskud åbenbart. Almindelige uspecifikke symptomer, som skyldes overaktivering af det sympatiske nervesystem, omfatter træthed, svaghed, øget tørst og urinfrekvens, irritabilitet og depression. Et andet almindeligt symptom er vægtforøgelse på grund af øget fedt og kulhydratmetabolisme. Forøget fedtaflejring forekommer ofte i maven, hvilket gør en person tilbøjelig til kardiovaskulære komplikationer.

Søvnløshed forekommer ofte også, på grund af forstyrrelsen af ​​det normale daglige mønster for frigivelse. Derudover kan en person med kroniske høje kortisolniveauer lide af højt blodtryk og forhøjet blodglukose, hvilket øger risikoen for henholdsvis hjerteanfald og diabetes mellitus. Det sympatiske nervesystem er også aktiveret kronisk. Derfor kan lavere sexdrev også opleves.

Cushings syndrom er en lidelse sammensat af en konstellation af symptomer på høj kortisol. Symptomer på Cushings syndrom omfatter abdominal fedme, et rundt ansigt eller “måneflade” og “bøffelhumpe” eller forøgede fedtpuder langs nakke og øvre ryg, på trods af at de har relativt tynde arme og ben. Huden bliver tynd og skrøbelig, hvilket fører til let blå mærkning og dårlig sårheling. Unikt til Cushings syndrom er hud manifestationer kaldet lilla striae. Disse er lilla-røde eller voldelige, strækmærker, der ofte forekommer på underlivet såvel som på bryst, ansigt, nakke og lår.

En kvinde med Cushings syndrom kan opleve hirsutisme eller overdreven hårvækst over læberne og langs midterlinjen af ​​hendes krop. Hun kunne også opleve uregelmæssig menstruation. En mand med Cushings syndrom kunne have formindsket libido eller erektil dysfunktion. Derfor har personer med høje kortisolniveauer eller Cushings syndrom ofte svært ved at opleve eller lide infertilitet.