Hvad er antioxidanter?

Præfixet “anti” betyder mod, imod eller korrigerende i naturen. For at forstå antioxidanter hjælper det med at lære, hvad disse agenter modsætter sig og korrigerer.

Inden for menneskekroppen forekommer der til enhver tid millioner af processer. Disse processer kræver ilt. Desværre kan det samme livsgivende ilt skabe skadelige bivirkninger eller oxidantstoffer, som forårsager celleskader og fører til kronisk sygdom.

Oxidanter, der almindeligvis kaldes “frie radikaler”, indføres også gennem eksterne kilder som eksponering for solen eller forureningen. Andre medier omfatter stress, såvel som ting, som folk sætter ind i deres kroppe, såsom alkoholholdige drikkevarer, usunde fødevarer og cigaretrøg.

På samme måde som oxidation skaber rust, der forårsager en nedbrydning på overfladen af ​​livløse objekter, forårsager oxidation inde i kroppen en nedbrydning af celler. Frie radikaler produceret ved denne sammenbrud angriber raske celler, normalt DNA samt proteiner og fedtstoffer. Denne begivenhed svækker immunologiske funktioner såvel som fremskynder aldringsprocessen og er også forbundet med flere sygdomme som katarakter, forskellige former for kræft og hjertesygdom. Nogle undersøgelser angiver mulige forbindelser til gigt og flere andre kroniske tilstande.

Antioxidanter eller anti-oxidationsmidler reducerer virkningen af ​​farlige oxidanter ved at binde sammen med disse skadelige molekyler og reducere deres destruktive kraft. Disse midler kan også hjælpe med at reparere skader, der allerede opretholdes af celler.

Visse antioxidante enzymer produceres i kroppen. De mest almindeligt anerkendte af disse naturligt forekommende antioxidanter er superoxiddismutase, catalase og glutathion. Superoxiddismutase ændrer strukturen af ​​oxidanter og bryder dem ned i hydrogenperoxid. Catalase bryder i sin tur hydrogenperoxid ned i vand og små iltpartikler eller gasser. Glutathion er et afgiftende middel, der binder med forskellige toksiner for at ændre deres form, så de kan forlade kroppen som affald.

Andre antioxidantmidler findes i fødevarer, såsom mørkegrønne, grønne grøntsager. Elementer højt i vitamin A, vitamin C, vitamin E og beta-caroten menes at være den mest gavnlige. Disse næringsstoffer findes almindeligvis i frugt og grøntsager, de med de stærkeste farver er sundeste. Appelsin og rød peberfrugter, tomater, spinat og gulerødder er eksempler.

At vælge rå frugt og grøntsager i stedet for kogte, giver den højeste koncentration og bedste absorption. Kosttilskud er også tilgængelige for dem, der ikke spiser nok antioxidantproducerende fødevarer.