Hvad er de almindelige årsager til overskydende vaginal udledning?

Overdreven vaginal udslip skyldes oftest den hormonale spike, der ledsager ægløsning, og er også en regelmæssig del af graviditeten, især i de tidlige stadier. Kvinder, der har en progesteron ubalance eller som tager p-piller med høje doser af dette hormon, kan også se mere udledning end de er vant til. Gærinfektioner kan også skyldes, især hvis udledningen ledsages af smerte eller kløe, men i mange tilfælde er der slet ikke nogen særlig årsag. Medicinske eksperter er generelt enige om, at det er ret normalt at se midlertidige stigninger i udledning som en rutinemæssig del af den kvindelige reproduktive cyklus. Udladning ebbs og strømmer med normale hormonfluktuationer, og nogle dage vil næsten helt sikkert blive vådere og fugtige end andre. Kvinder, der er bekymrede for mængden af ​​decharge de ser, opfordres til at få en lægeundersøgelse, dog især hvis udledningen er brun, rustfarvet eller særligt lugtende, da disse kunne indikere en mere alvorlig medicinsk tilstand.

En af de mest almindelige årsager til overskydende vaginal udledning er ægløsning, hvilket er det øjeblik, hvor en kvindes æggestokke frigiver et æg i livmoderen til befrugtning. Den livmoderhalske kirtler udskiller slim for at hjælpe sæd med at finde det æg og opnå graviditet. Kvinder, der holder øje med deres menstruationscyklus, oplever ofte en pludselig stigning i vaginal udledning omkring to uger efter den første dag i deres periode. Dette er når ægløsning har tendens til at forekomme hos kvinder i den fødedygtige alder, og hovedtegnet til denne begivenhed er ekstra udledning kendt som cervikal slim.

Stigningen i kønshormonprogesteronet under ægløsning fører ofte også til ekstra vaginal smøring. De fleste kvinder producerer til enhver tid naturlig smøring, men i mange er det den tykkeste og rigeste lige omkring ægløsning, da dette vil gøre samleje gå glat og dermed gøre graviditeten mere sandsynlig. En yderligere årsag til overskydende udladning i løbet af denne tid er seksuel spænding, selv om dette kan ske til enhver tid i cyklen.

Svær udledning er også meget almindelig i de første uger af graviditeten. Den øgede blodgennemstrømning til vagina i disse første uger kombinerer med øget progesteron for at give ekstra sekretioner for ikke blot at beskytte det befrugtede æg, men også skabe et fugtigt sted for at vokse og udvikle sig.

Nogle gange vender tingene tilbage til det normale, når graviditeten virkelig tager rod, men ikke altid. Afhængigt af kvinden kan der undertiden være en masse afladning, der stort set aldrig lader op, da kroppen tilpasser sig det voksende foster. Dette kan vare gennem levering og endda ud over. Gravide kvinder rådes ofte til ikke at bære tamponer, normalt for at undgå risikoen for infektion, men panty liners og light pads er ofte foreslået at holde undertøjet tørt og kvinden mere behagelig som graviditeten skrider frem. Gravide kvinder bør også vide, at mens klar eller hvid udskrivning betragtes som normal, skal alt hvad der forekommer strejket med lyserød eller rød, straks evalueres af en sundhedspersonel.

Hvor både ægløsning og graviditet er bekymret, er hoveddriveren bag stigningen i udledning hormonprogesteronet – men en kvinde behøver ikke at være enten ægløsende eller gravid for at se pigge i dette kemikalie, som kan føre til øget fugtighed. Fødselsstyring, der indeholder dette hormon, kan for eksempel forårsage overskydende vaginal udslip, fordi det kan lure kroppen til at antage, at den er gravid. Kvinder, der er generet af dette problem, vil måske overveje at skifte til en anden formel.

I nogle tilfælde er overskydende vaginal udledning ikke en normal forekomst, men i stedet kan det signalere en infektion eller endda vaginal eller livmoderhalskræft. Dette gælder især når udledningen er lyserød eller brun, fordi det kan være et tegn på, at det kan indeholde blod. En gærinfektion kan forårsage forøget udledning, som er tykkere end normalt og fører til kløe og irritation. Dem med kræft kan mærke deres udslugt lugt falsk eller er særligt vandig. Kvinder med disse symptomer rådes til at høre deres læge for at bestemme den specifikke årsag.