Hvad er endometriomer?

I medicin er endometriomer en type ovariecyst. Ovariecyster er væskesække i en kvindes ovarie. Endometriomer opstår, når et stykke membran fra indersiden af ​​en kvindes livmoder optages i en æggestok og vokser der for at danne en æggestokkecyst. Disse cyster kaldes også endometriecyster, eller nogle gange chokoladecyster, på grund af det brune udseende, der opstår, når disse cyster er vokset inde i æggestokken i lang tid. Den brune farve skyldes tilstedeværelsen af ​​gammelt blodklemmet blod, som er suspenderet i væsken inde i cysten.

Ovarieendometriomer forekommer typisk hos kvinder, der lider af en tilstand, der hedder endometriose. Ved endometriose bevæger celler fra formen af ​​livmoderen sig rundt og danner forekomster i vævsområder, hvor de normalt ikke hører hjemme. Dette kan omfatte æggelederne, blæren og tarmene. Endometrieindskud fra endometriose er imidlertid mest almindelige i æggestokkene, og her fører de ofte til dannelsen af ​​disse cyster.

Symptomer på denne tilstand kan omfatte intenst ovariesmerter, infertilitet og tunge menstruationsperioder, ofte med tilstedeværelsen af ​​store blodpropper. Estimater af hyppigheden af ​​sygdommen spænder fra fem procent til ti procent og kan forekomme hos op til 50% af kvinderne, der har kendt fertilitetsproblemer. Disse cyster forekommer oftest hos kvinder i reproduktiv alder, selvom det i mindre sjældne tilfælde forekommer hos postmenopausale kvinder.

Endometriomas behandling kan enten være i form af kirurgi eller ved brug af medicin. Kirurgi er ofte nødvendig for fjernelse af et endometriom, hvis frugtbarheden skal bevares. Dette består normalt af laparoskopisk kirurgi, hvor en teleskopanordning indsættes i patientens bukregion gennem et lille snit under navlen. I en sådan operation har en læge normalt til formål at fjerne cysten eller cyster fra æggestokken. Dette kan give hurtig lindring fra smerte og muligvis afkast af normal frugtbarhed. Laserkirurgi bruges også nogle gange til at cauterize æggestokkene, men denne metode har tendens til kun at fjerne cysteens overflade, og ufuldstændig heling kan resultere.

Medicinsk behandling ved brug af stoffer er normalt kun en tilfredsstillende tilgang, hvis patienten ikke forsøger at blive gravid. De lægemidler, der anvendes til behandling, er normalt hormoner, der forhindrer patienten i ægløsning. Dette har igen tendens til at reducere proliferationen af ​​livmoderceller, hvilket gør tilbagefaldet af endometriomer langt mindre sandsynligt.