Hvad er miltlæsioner?

Mildslidelser er usædvanlige cyster eller betændte områder af overfladevæv på milten. Lesioner kan skyldes mange forskellige sygdomme og ugunstige helbredstilstande, herunder bakterielle og virale infektioner, unormale opbygninger af immunceller, kræft og direkte fysisk traume til organet. De fleste miltlæsioner forårsager ikke fysiske symptomer, selvom kedelig smerte og mild svulm i maven kan være til stede i nogle tilfælde. Læger forsøger generelt at identificere og behandle den underliggende årsag til læsioner for at forhindre komplikationer. Sjældent kan en læsion føre til udvikling af en abscess eller forårsage et brud, der skal behandles i et nødrum.

Milten er et relativt lille organ, der findes i den øvre del af bukken nær leveren. Det spiller en rolle i filtrering af røde blodlegemer og stimulerer immunsystemets reaktion på bakterier, vira og andre patogener i kroppen. Da orgelet modtager blod og lymfe, er det modtageligt for infektioner, der spredes fra lymfeknuderne. Milt læsioner kan opstå, når infektion spredes i milten og beskadiger vævforing. Blodkræft som leukæmi kan forårsage ondartede læsioner at udvikle, og blunt trauma til maven kan forårsage dybvævskader på milten.

En anden mulig årsag til miltlæsioner er en sygdom kendt som sarcoidose, som også kan påvirke lungerne, leveren og lymfeknuderne. Sarcoidose får små klynger af unormale immunceller til at vokse, hvilket forårsager betændelse og hævelse af nærliggende væv. De resulterende læsioner kan ledsages af feber, træthed, vægttab og konstant mavesmerter.

Splenisk læsioner kan normalt detekteres ved hjælp af computertomografi (CT) og magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) scanninger. En læge kan udføre CT eller MRI med det formål at søge læsioner eller lægge mærke til dem tilfældigt ved screening for andre problemer. Når der opdages en læsion, udføres en række blodprøver for at finde en bagvedliggende årsag. Biopsi kan være nødvendigt, hvis en ordentlig diagnose ikke kan bekræftes med blodprøver og billedskanning.

Behandling af miltlæsioner afhænger i høj grad af den underliggende årsag og sværhedsgraden af ​​symptomer. I tilfælde af en bakteriel infektion er der normalt brug for oral eller intravenøs antibiotika. Hvis en abscess udvikler sig, kan en kirurg beslutte at udtage det eller dræne det med en specialnål. Sarcoidosis symptomer behandles generelt med antiinflammatoriske lægemidler og immunsystemet-undertrykkende stoffer. En kombination af kemoterapi, stråling og kirurgi kan være nødvendig, hvis en læsion viser sig at være kræftfremkaldende. Hvis milten bryder eller stopper med at virke korrekt som en komplikation af miltlæsioner, kan det blive nødvendigt at fjerne det helt.