Hvad er essentielle aminosyrer?

Essentielle aminosyrer er aminosyrer, der ikke syntetiseres af kroppen og skal indhentes fra mad og andre næringsstoffer, såsom kosttilskud. Selv om der er en vis meningsforskel om, hvor mange usyntetiserede aminosyrer der faktisk eksisterer, er nummeret generelt identificeret som otte. Alle otte af disse uundværlige aminosyrer kan opnås ved at forbruge en afbalanceret kost.

De otte essentielle aminosyrer aftalt af de fleste eksperter er lysin, methionin, leucin, tryptophan, valin, phenylalanin, threonin og isoleucin. En af de bedste kilder til opnåelse af alle disse aminosyrer er mad med et højt proteinindhold. Heldigvis kan protein opnås ved hjælp af kød, fjerkræ, grøntsager og mejeriprodukter. Fisk er også en god kilde til flere af de essentielle aminosyrer.

Det er vigtigt at bemærke, at mad også kan være en god kilde til de ikke-essentielle aminosyrer. Mens kroppen syntetiserer aminosyrer, der er klassificeret som ikke-essentielle, kan forskellige sundhedsmæssige problemer gøre det nødvendigt at supplere disse syrer fra tid til anden. Som med essentielle aminosyrer er der også kosttilskud, som kan give mange af disse syrer, hvis kroppens naturlige processer og den daglige kost ikke giver en acceptabel mængde.

Heldigvis findes de essentielle aminosyrer ofte i fødevarer, der er fælles for de fleste kostvaner. Æg, mælk og ost er en del af mange forskellige tilberedte retter og indeholder et antal af de vigtigste aminosyrer. Svinekød og oksekød er gode kilder til aminosyrerige proteiner, samt forskellige typer ferskvand og saltvandsfisk. Boghvede er et eksempel på et korn, som også kan hjælpe med at forsyne essentielle aminosyrer. For folk, der vælger at begrænse forbruget af kød og mejeriprodukter, er sojabønner et levedygtigt middel til at opnå disse essentielle syrer gennem kost.

Mange opskrifter til etniske retter indeholder ingredienser, der vil give en rigelig forsyning af essentielle aminosyrer. Tre bønnesalater er fyldt med aminosyrer. Et mexicansk måltid bestående af tacos, refried bønner med ost, og ris giver rigelige mængder af disse syrer. Cajun-favoritten af ​​røde bønner og ris er også en simpel og lækker måde at opnå en del af de nødvendige aminosyrer på som en del af en afbalanceret kost.

Når kostrestriktioner gør det nødvendigt at undgå visse fødevarer, der er højt i essentielle aminosyrer, er kosttilskud et fremragende alternativ. Tilskud af denne type kan let opnås hos de fleste sundhedsfødevarebutikker.