Er det sikkert at bruge metronidazol i graviditet?

Metronidazol er et antibiotikum, der oftest bruges til behandling af rosacea, trichomoniasis og bakteriel vaginose. U.S. Food and Drug Administration (FDA) klassificerer den i graviditetskategori B, hvilket normalt betyder, at dyreforsøg ikke har vist nogen dårlige virkninger på fostre. Dette lægemiddel har imidlertid vist tegn på, at det øger risikoen for kræft, når det anvendes hos gravide rotter, hvorfor gravide kvinder ofte anbefales at undgå metronidazol under graviditet, når det er muligt. Det modstridende bevis betyder, at lægerne kun må ordinere metronidazol under graviditet, når de føler, at det er den eneste medicin, der kan slippe af med visse bakterieinfektioner, men de har som regel en tendens til at vente, indtil første trimester er gået.

Dette lægemiddel er blevet placeret i graviditetskategori B, fordi undersøgelser der involverer dyr ikke giver tegn på nogen skade, der kommer til moderen eller fosteret. De har imidlertid konstateret, at dette lægemiddel kan forårsage abort, når de injiceres direkte ind i underlivet af gravide dyr. Derudover synes det at dette stof kan virke som et kræftfremkaldende stof, fordi rotter og mus, der fik metronidazol i graviditeten, var mere tilbøjelige til at udvikle kræft end dem, der ikke tog stoffet. Mens mennesker og dyr ofte reagerer forskelligt på medicin, er der ikke foretaget undersøgelser for at vise, om dette lægemiddel øger risikoen for kræft hos mennesker, hvorfor det skal bruges med forsigtighed.

Selv om metronidazol i graviditet kan ordineres af læger, der mener, at det er den eneste behandling for problemet, skal det normalt ikke tages i første trimester. Når det bruges senere i graviditeten, bliver det ofte brudt op i små doser, fordi det kan være skadeligt at tage en stor dosis. Amning mødre er også afskåret fra at tage stoffet, fordi noget af det ender i modermælken, og effekten på babyen er ikke kendt som i 2011.

Generelt ordinerer lægerne normalt kun metronidazol under graviditet, når fordelene opvejer risiciene. For eksempel kan bakteriel vaginose føre til for tidlig fødsel og lav fødselsvægt, når den ikke behandles, så læger kan ordinere metronidazol for at slippe af med infektionen og de dermed forbundne risici. Trichomoniasis kan også forårsage lav fødselsvægt, for tidlig fødsel og for tidlig brud af membraner, men bevis viser, at behandling under graviditet ikke nødvendigvis reducerer disse risici og kan endda øge dem. Af denne grund kan det kun behandles, når symptomerne er ekstreme. På samme måde kan brug af metronidazol under graviditet til behandling af rosacea ikke være hensigtsmæssigt, medmindre sagen er alvorlig, fordi denne tilstand sjældent forårsager langvarig skade på moderen eller fosteret, hvilket betyder, at behandling ofte kan vente, indtil barnet er født.