Hvad er adenoider?

Adenoider og mandler henvises almindeligvis til i et åndedrag, og med rette. Både tonsiller og adenoider er en del af Waldeyers ring i menneskekroppen, en ring af kirtlet væv, der omslutter halsens ryg. Adenoider og mandler er sammensat af lymfoidvæv, der antages at udvikle antistoffer i løbet af det første år af livet. Mens mandler let ses ved at kigge ind i munden, gør placeringen af ​​disse strukturer at gøre dem mere vanskelige. De ligger højt i halsen lige bag næsen og taget i munden (blød gane).

På trods af den almindelige myte fungerer disse strukturer som en svamp for at fælde bakterier, den seneste forskning fordriver den tro. Læger mener nu, at hverken adenoiderne eller tonsillerne tjener noget formål efter en persons første udviklingsår, og derfor kan de fjernes uden nogen negativ påvirkning. Undersøgelser viser, at mennesker, der har haft deres tonsiller og adenoider fjernet, ikke har nogen højere infektionsinfektion i løbet af deres liv end dem med disse strukturer intakt.

Beslutningen om kirurgisk fjernelse af adenoiderne, en procedure kaldet adenoidektomi, er normalt lavet på grund af kronisk infektion, der forårsager hævelse. Når strukturerne er betændt og forstørret, kan de skabe en bred vifte af fysiske problemer. Nogle af betingelserne forårsaget af hævelse er: dårlig ånde, åndedrætsbesvær og hørelse, snorken, en “prikket lyd” stemme, øreinfektioner, tilbagevendende bihuleinfektioner og endog lugtreduktion. Som en person aldre, adenoider normalt krympe. Men for dem, der fortsat har hævede adenoider, fordi de ikke blev fjernet i barndommen, kan sundhedsproblemerne under voksenalderen omfatte søvnapnø, lunghypertension og undertiden, højre siders hjertesvigt.

Det er normen at automatisk udføre en adenoidektomi, hvis en tonsillektomi er planlagt, men tonsiller fjernes ikke altid under denne procedure. Beslutningen om at udføre begge operationer på én gang forudsætter, om patienten også har oplevet kronisk tonsillitis, og om mandlerne selv er udvidet. Mens operationen er en ret rutinemæssig procedure, kræver det generel anæstesi, tager ca. 15 minutter og kræver normalt overnatning på hospitalet. Når begge mandler og adenoider fjernes på en gang, er proceduren lidt mere kompliceret og kan medføre et hospitalsophold på et par dage.

Efter operationen behandles patienter med en række antibiotika og smertestillende midler efter behov. Prognosen for genopretning fra adenoidektomi eller kombinationen af ​​adenoidektomi og tonsillektomi er fremragende, og de fleste patienter er fuldt ud genoprettede inden for flere dage til en uge.