Hvad er nihilistiske vrangforestillinger?

Nihilistiske vrangforestillinger er vedvarende overbevisninger om, at et emne ikke eksisterer eller er dødt. Ligesom andre vrangforestillinger overlever disse overbevisninger, selv når patienter bliver præsenteret med oplysninger, der modsiger dem, såsom en anerkendelse fra en tredjepart, at patienten lever og synes at eksistere. Dette psykologiske fænomen blev først beskrevet i det 19. århundrede af Jules Cotard, en fransk forsker, og er undertiden kendt som en Cotard-vildfarelse i forbindelse med dette. Det kan observeres hos patienter med visse psykiske sygdomme såvel som personer med hjerneskade.

Patienter med nihilistiske vrangforestillinger kan udtrykke dem på flere forskellige måder. Nogle patienter tror simpelthen, at de selv ikke eksisterer, og i nogle tilfælde har de aldrig eksisteret. De anerkender ikke oplysninger, der ugyldiggør dette krav og kan tro at de er usynlige eller uhørlige for de mennesker omkring dem. Andre mener, at de er døde, og nogle oplever levende hallucinationer, der ledsager vildledelsen, idet de tror, ​​at de er rottende lig, for eksempel eller tænker, at lemmer mangler.

Hvis en plejepersonale stiller spørgsmål til patienten, kan han eller hun ofte ikke afsløre nogen personlige oplysninger. Patienter, som tror, ​​at de ikke eksisterer, mener, at de ikke har nogen navne, alder eller forældre. De må ikke huske noget fra deres fortid. Dem, der tror, ​​de er døde, kan fortælle plejeleverandører, hvordan de døde og kunne tilbyde oplysninger om deres liv.

Cotard mente, at nihilistiske vrangforestillinger var resultatet af “negativisme”. Den egentlige psykologi bag dem kan være noget mere kompleks. Patienter med tilstande som skizofreni, bipolar lidelse og borderline personlighedsforstyrrelse kan udvikle en følelse af at afbryde forbindelsen fra verden omkring dem. Dette kan manifestere sig i form af vrangforestillinger, der virker ret logiske for patienten, selvom de forekommer bizarre til tilhængere. Således kan en patient udvikle nihilistiske vrangforestillinger efter at være ignoreret eller tavs, i et forsøg på at forklare disse oplevelser.

I tilfælde af hjerneskade kan vrangforestillingerne være et resultat af skader på dele af hjernen, der er involveret i selvoplevelse. Sådanne patienter kan være udfordrende at behandle, da de måske ikke reagerer på terapi og medicin på samme måde som dem, der har psykiske lidelser, fordi de problemer med hjernen er meget forskellige. Efter en skade kan hjernen gradvist genskabe forbindelser og opbygge nye foreninger, men det kan tage tid. Under denne proces kan patienten have brug for støttende pleje til at udføre dagligdags opgaver og langsomt ødelægge disse vrangforestillinger.