Er det sikkert at tage en decongestant under graviditeten?

Det er generelt sikkert at tage en decongestant under graviditeten efter første trimester, selvom det er bedst at få godkendelse fra en læge først. I teorien kan en decongestant forårsage uønskede virkninger for fosteret på grund af vasokonstriktion, men der er ingen klar forbindelse vist i undersøgelser. En læge vil typisk anbefale en næsespray decongestant under graviditet, fordi de anses for at være den laveste risiko, selvom brugen skal holdes på et minimum. Decongestantene pseudoephedrin og phenylephrin, mere almindeligt kendt som Sudafed® og Sudafed PE®, anses normalt for sikre efter første trimester, selv om en gravid kvinde bør være opmærksom på de mulige virkninger på fostret.

En decongestant forårsager sammenblanding af blodkarrene i kroppen. Dette indbefatter arterierne i livmoderen, hvilket reducerer blodtilførslen til fosteret. I teorien kan dette forårsage misdannelse og lav fødselsvægt hos fosteret, selv om undersøgelser ikke har fundet noget klart bevis. At tage en decongestant kan også øge blodtrykket, hvilket kan være skadeligt for både moderen og fosteret, især hvis moderen allerede har højt blodtryk. Selvom konservativ brug af en decongestant under graviditeten generelt er sikker, anbefales det at konsultere en læge før brug.

Brug af en topisk næsespray decongestant under graviditet, såsom xylometazolin eller oxymetazolin, anbefales normalt over en oral medicin på grund af de lave risici. Kun omkring 5% til 10% af medicinen absorberes faktisk i blodbanen, og undersøgelser har ikke vist nogen stigning i fødselsdefekter ved brug af en næsespray decongestant. Det anbefales at bruge sprøjten kun for et par dage ad gangen for at forhindre overbrug, fordi brugen af ​​det for ofte kan få symptomerne til at forværre eller føre til en afhængighed.

Pseudoephedrin er en oral decongestant, der ofte anses for at være sikker efter første trimester, da der ikke er tegn på skade på fosteret på det tidspunkt. Det er mærket som et kategori B stof ifølge De Forenede Stater Food and Drug Administration. Det betyder, at test af lægemidlet på dyr viste ringe eller ingen fostrets risiko, men der har heller ikke været tilstrækkelige undersøgelser af mennesker eller undersøgelser har ikke bekræftet nogen væsentlige risici for et menneskefost.

Nogle undersøgelser har vist, at pseudoephedrin taget i løbet af første trimester kan forårsage gastroschisis, hvilket er når fostrets tarme stikker ud fra sin krop. Andre undersøgelser har imidlertid vist, at der ikke er nogen sammenhæng mellem de to, så risikoen for at tage decongestant under graviditeten anses for at være meget lav. Tilsvarende er det muligt at tage phenylephrin i løbet af første trimester muligvis i forbindelse med mindre misdannelser hos fosteret, selvom der ikke er gjort nok undersøgelser på mennesker for at bekræfte foreningen.