Hvad er almindelige årsager til hallucinationer hos ældre?

De mest almindelige årsager til hallucinationer hos ældre er demens, Alzheimers sygdom, bivirkninger af medicin og psykose. En tilstand kendt som Charles Bonnet Syndrome kan også forårsage hallucinationer. Ældre patienter, der har haft eller er kommet i bero på et slagtilfælde, har også haft erfaring med at opleve hallucinationer.

Når en ældre person udviser symptomer på demens, kan han undertiden opleve paranoia sammen med vrangforestillinger og hallucinationer, der enten er auditive eller visuelle. En patient kan tro på, at et objekt er foran ham, og han mener derfor, at han “ser” noget, der ikke eksisterer, eller høre lyd og lyde, der ikke eksisterer. Han kan også lugte ting, der er i hans eget sind.

Når folk med demens har hallucinationer, skyldes det typisk systematiske ændringer, der forekommer inden for hjernens områder. Disse ændringer, der kan bidrage til vrangforestillinger og hallucinationer hos den ældre patient, forekommer almindeligvis inden for hjernens frontale og tidsmæssige områder. Delusioner afviger fra hallucinationer, idet patienten ikke nødvendigvis ser eller hører ting, der ikke er til stede, men han kan have forvrænget syn på situationer omkring ham.

Auditiv eller visuel hallucination hos ældre kan forekomme med en tilstand, der kaldes Charles Bonnet Syndrome (CBS). Denne tilstand manifesterer typisk hos ældre patienter med høretab eller døvhed, eller som har begrænset syn eller total blindhed. Patienten kan faktisk høre musik, melodier eller andre lyde, der ikke eksisterer. Patienter med CBS kan også se synet af dyr eller andre mønstre og seværdigheder, der ikke findes. Disse hallucinationer sker typisk hos patienter, som i en tidligere periode i livet havde kunnet se eller høre.

Strokes eller andet traume i hjernen kan være direkte årsager til hallucinationer. Igen vil denne type skade påvirke de tidlige eller frontale lobes. Når skade på hjernen påvirker disse betydelige områder, kan der være grund til at forholde sig såvel som synsforstyrrelser.

Hallucinationer hos ældre er ikke ualmindelige. Hvis patienten er i en ukendt situation, har hallucinationer været kendt for at forekomme. Ud over at patienten har visioner af ting, der ikke findes, kan han også blive vildledende og forestille sig en situation eller begivenhed, der ikke har fundet sted.