Hvad er de almindelige årsager til neuralgi?

De mest almindelige årsager til neuralgi er inflammation, som regel relaterer sig til skade, kroniske helbredstilstande, især multippel sklerose og diabetes, og tumorer og vækst, der påvirker nerveveje. I nogle tilfælde sker tilstanden også som en naturlig følge af aldring. Det kan ofte lindres med visse medikamenter og livsstilsændringer, men det kan ikke altid være helt helbredt. Neuralgi er en form for nerveskader, og hvorvidt det virkelig kan fastgøres afhænger normalt af hvor dårlig skaden er, og hvor tidligt den er fanget. Sundhedsudbydere ser generelt ud til at afhjælpe årsagen først, så behandle eventuelle resterende nervesmerter som en sekundær bekymring.

Neuralgi er bred medicinsk lidelse, der dækker næsten enhver form for nervebetændelse eller skade. Smerter er næsten altid det mest umiddelbare og mærkbare symptom, og folk med tilstanden føler ofte en brændende, stabbende eller prikkende fornemmelse overalt langs nervens hovedret. Disse følelser er ofte de mest dybe nær nerveenderne, og er ofte meget almindelige i hoved og ansigt. Med undtagelse af nervebetændelse, der sker som en følge af aldring, er det virkelig sjældent, at tilstanden sker helt alene. Der er næsten altid en anden udløsende begivenhed, uanset om det er en skade, en kemisk ubalance eller et andet medicinsk problem, der forårsager det.

Trauma, hvad enten det er en skade eller en kirurgisk procedure, er en af ​​de mest almindelige årsager. Indvendigt pres på nerver fra stort set enhver kilde kan medføre, at nerven og dens kappe svulmer, slides ned og taber følsomhed. Dette er generelt kendt medicinske som “betændelse”, og det er denne betændelse, der lægger pres på nerverne. Det kan også forårsage irritation og hævelse af nerven selv.

En diskforstyrrelse i lavbackområdet er et eksempel på en specifik skade, der ofte er forbundet med neuralgi. Hvis herniation er i nakken, kan der forekomme obstruktiv neuralgi, hvilket blandt andet medfører alvorlige hovedpine. I ben og hofter er ischias et problem, der resulterer i udstrålende smerter fra den lave ryg ned i benet. I svære tilfælde kan neuralgi spredes ned i kalven og ankelen også.

Nervesmerter og betændelse kan også skyldes visse sundhedsmæssige forhold. Reumatoid arthritis, diabetes og multipel sklerose er blandt de mest almindelige. Alle disse påvirker den måde, hvorpå kroppens beskyttende belægninger og naturlige smøresystemer fungerer. De fleste af kroppens nerver er dækket af flere lag isolering. Nedbrydning af disse lag fører ofte til neuralgi, og mange forskellige medicinske problemer kan forårsage det.

Visse infektioner kan også skyldes. Lyme sygdom, en infektion udløst af en tippebit og helvedesild, en viral infektion forårsaget af varicella-zoster virus, mere almindeligt kendt som chickenpox virus, er to almindelige eksempler. Afhængig af individuelle sundhedsproblemer kan nogle medicin også medføre eller forværre neurale symptomer. Dette gælder for enten receptpligtig eller ikke-receptpligtig medicin samt nogle urtetilskud. I nogle tilfælde kan udsættelse for visse kemikalier også forårsage irritation af nerver.

Mennesker, der har tumorer og andre unormale vækstrater, kan også opleve neuralgi – især hvis disse vækster hæmmer det rum, der ellers anvendes af store nervesystemer. En tumor i hovedet kan for eksempel forårsage trigeminal neuralgi, den mest almindelige form for nervesmerter i ansigtet. Også brystkræft kan forårsage neuralgi fra nerveirritation eller tilstedeværelsen af ​​tumorer i brystet.

Ældre oplever undertiden symptomer på neuralgi som en naturlig del af kroppens aldringsproces. Nervecoating kan slides ned og blive svækket af ingen anden grund end at de er gamle, og smerte og betændelse kan nogle gange være en konsekvens.

Sundhedsudbydere starter som regel en behandlingsregime ved at kigge efter de specifikke årsager til neuralgi hos en individuel patient. Det er typisk at begynde at behandle den underliggende tilstand først, det være sig en skade eller en sygdom som diabetes. Først når problemet er under kontrol, ser de fleste ud til at behandle eller kurere nerveskader. Neuralgi vil ofte reagere på smertestillende medicin, og mange medicinske eksperter anvender disse som noget af et første-line forsvar. Begrænsende bevægelser, der kan forværre skader og læringsøvelser for at styrke nervehuset, kan også hjælpe. I ekstreme tilfælde kan nerveblokke også være påkrævet. Disse er dybest set injektioner af stærk medicin beregnet til kedelig sensation og nervesignaler.