Hvad er de almindelige årsager til ørepine og tandpine?

En række forhold kan forårsage ørepine og tandpine, og de to symptomer er ofte relaterede. Fælles årsager omfatter bihuleproblemer, dårlig tandhygiejne og forskellige infektioner. Folk, der lider af øre- og tandpine, kan have allergier og akut bihulebetændelse, infektioner, hævede kirtler eller alvorlige tandproblemer. Personer med temporomandibulær leddforstyrrelse (TMJ) oplever også ofte ubehag i kæbe og ører.

Nogle mennesker lider af hyppig ørepine og tandpine som følge af sinusproblemer. Visse bihuler i ansigtet forbinder til næsehulen og regulerer temperaturændringer, således at tændernes øjne og rødder ikke påvirkes af hurtige temperaturændringer. Når en person har en sinusinfektion, bliver passagerne ofte betændt og tilstoppet med slim. Da det sker sker bihulerne ud og svulmer og forårsager pres for at bygge i næsehulen og de omkringliggende områder, herunder ørerne og tandrødderne langs kæben. Som følge heraf oplever en person med sinusinfektion ofte en stram, ømt overkæbe samt ørepine og tandpine.

En bihuleinfektion kan også sprede sig, og en person har en – eller endog forkølelse – kan udvikle hævede kirtler. Som bindepine forårsager svulmede kirtler ofte smerter omkring nakke, kæbe og ører.

Tandproblemer er en meget almindelig årsag til tandpine og ørepine smerter. Almindelige tandproblemer omfatter tandforfald, brudt eller revnet tænder, en udsat tandrot, beskadigede fyldninger og smittede tandkød. Personer, der maler deres tænder om natten, vil sandsynligvis også opleve smerter.

Personer, der maler deres tænder, er også tilbøjelige til TMJ, som også kan forårsage smerter i ørerne og tænderne. Smerte forbundet med denne tilstand er ofte mere akut om morgenen, da individet måske har formet sine tænder hele natten. Selv om dette er en almindelig årsag til TMJ, er der mange andre grunde til, at folk udvikler denne tilstand.

I mindre almindelige scenarier har folk oplevet ørepine eller tandpine smerte som en reaktion på visse lægemidler. Nogle amfetaminer, især, får folk til at stramme deres kæbe, hvilket resulterer i ømme kæbe muskler og muligvis tandpine smerte. Personer, der lider af ørepine og tandpine smerte bør altid informere en læge om enhver medicin, de måtte tage.