Hvad er endometrielle ablation bivirkninger?

De mest almindelige endometrielle ablationsbivirkninger omfatter feber, kramper og kvalme umiddelbart efter operationen. Det er heller ikke ualmindeligt, at kvinder undergår denne procedure for at opleve træthed og hyppig vandladning i kort tid, typisk kun få dage efter ablationkirurgi. Patienterne bliver underrettet om, at graviditet efter endometriumablation er usandsynlig, men hvis det forekommer, er der stor risiko for abort. En endometrisk eller livmoderablation udføres normalt for kvinder med uregelmæssige menstruationscyklusser, der er karakteriseret ved usædvanligt store mængder blodtab i løbet af cyklussen. Operationen udføres ofte for patienter med tilstande som endometriose, og det gøres kun efter andre mere konservative behandlinger har mislykkedes.

En endometrial ablation procedure er designet til at ødelægge et tyndt lag af livmoderen foring, der ofte resulterer i infertilitet. Når det biologiske væv er fjernet, stopper patientens menstruationscyklus helt eller reduceres stærkt i sværhedsgrad og mængden af ​​blod tabt. Der findes flere ablationsmetoder og inkluderer bl.a. frysning af foringslaget, brugen af ​​opvarmet væske og laseroperation, blandt andre.

De fleste patienter oplever de almindelige endometrielle ablationsbivirkninger som smerte, kramper og kvalme. I de fleste tilfælde er disse symptomer kortvarigt og er ofte til stede i omkring fire dage. Lavkvalitetsfeber er ofte oplevet af ablationspatienter sammen med følelser af træthed. Mange kvinder bemærker en tynd, vandig, blodig udledning i timer og dage efter operationen. Ligesom de andre almindelige endometrielle ablationsbivirkninger er disse virkninger normalt ikke langvarige, og patienten genopretter sig hurtigt.

Kvinder anbefalet til endometrielablation rådes tidligt i processen, at denne procedure vil medføre sandsynlighed for infertilitet, selvom graviditet kan forekomme sjældent. I tilfælde af graviditet efter endometrielablation vil de fleste graviditeter spontant afbryde eller misbruge. Selv i disse tilfælde er den fysiske fare for kvinden minimal, men de fleste læger er bekymrede over patientens følelsesmæssige helbred. Af denne grund foreslår nogle læger, at ablationspatienter anvender alternative former for prævention til forebyggelse af graviditet, efter at de er kommet tilbage fra proceduren.

Mens de fleste patienter genopstår fra operationen med lidt til ingen vanskeligheder, har der været tegn på større alvorlige endometrielle ablationsbivirkninger. Patienter har klaget over menstruationslignende smerter fra kramper, træthed og rygsmerter, der opstår måneder efter proceduren. Andre potentielle, men sjældne risici, der er mulig med endometrielablation, omfatter også både infektion fra operationen og lang sigt, kraftig blødning.