Hvad er nogle årsager til mavesmerter?

Abdominalsmerter kan skyldes en række ting og kan være placeret på forskellige områder i bukhulen. Mavens hulrum omfatter området fra ribbenene ned til bækkenbenet og strækker sig ud til begge sider af kroppen. Smerter kan stråle fra hvor som helst inden for dette område og kaldes “mavesmerter”. Organerne i dette område omfatter de små og tyktarmen, leveren, maven, bugspytkirtlen og galdeblæren.

Smerter i maven, der skyldes betændelse i et organ, kan i sidste ende føre til colitis, diverticulitis eller appendicitis. Et organ, der bliver strakt, blokeret eller blokeret, vil føre til tilstande som en brok eller gallesten. Spasmer i tarmmusklerne uden nogen egentlig årsag bliver normalt diagnosticeret som irritabel tarmsyndrom (IBS). Alle disse tilstande begynder med smerter i abdominalområdet.

Et mavesår, et hul i maven af ​​spiserøret eller spiserøret, kan forårsage alvorlig smerte. Antacida kan hjælpe, men de giver kun midlertidig lindring. Når antacida ikke længere er taget, vender smerten normalt tilbage. Forskellige kræftformer i leveren, æggestokkene, bugspytkirtlen, maven og tyktarm kan forårsage smerte, men er ualmindeligt.

Kvinder kan opleve mavesmerter af flere årsager. Menstruation kan forårsage krampe i det nedre abdominalområde. Andre tilstande som endometriose, ovariecyster, livmoderfibre og bækkenbetændelsessyndrom (PID) kan forårsage smerte hos kvinder. Fødevareforgiftning kan forårsage svære mavesmerter, der er forbundet med opkastning og diarré. Somatiseringsforstyrrelse er en type følelsesmæssig lidelse med fysiske symptomer, der omfatter smerter i underlivsområdet.

Ikke alle smerter i abdominalområdet er alvorlige eller skal behandles af en læge. Forstoppelse kan forårsage smerter i underlivet. En person bliver forstoppet, når hærde afføring har svært ved at passere gennem kroppen. Overdreven luft i maven og tarmene kan være smertefuld, men disse midlertidige forhold afhjælpes normalt af en person, der løber eller sender gas. Der er flere forskellige over-the-counter-midler til rådighed for at lindre forstoppelse og overdreven gas.

Abdominalsmerter kan ske pludseligt eller starte mild og blive gradvist værre. Smerten kan føle sig skarp, som om en person bliver stukket, eller det kan føle sig kedeligt, ligesom kramper. Nogle gange er smerten bare kroppens måde at håndtere et midlertidigt problem på og tage sig af sig selv. Vedvarende eller alvorlig smerte skal altid vurderes af en læge. Placeringen af ​​smerten, typen af ​​smerte, og hvor længe smerten har vedvaret vil hjælpe med diagnosen og behandlingen.