Hvad er mund læsioner?

Mundlæsioner, også kendt som cankersår, er ovalformede sår, der dannes på overfladen af ​​blødt væv inde i mundhulen. Som følge af forskellige faktorer, herunder skade og stress, kan kræftsårene manifestere sig på forskellige måder og svække ens evne til at spise eller tale normalt. Der er en række behandlinger for canker sår, og deres anvendelse er afhængig af den enkelte og alvorligheden af ​​læsionen. En mundlæsion, som ikke heler eller forværrer, kan være tegn på en mere alvorlig tilstand og kræver yderligere lægehjælp.

Canker sår kan klassificeres i tre forskellige kategorier. Mindre sår er mindre end en halv tomme i diameter (ca. 12 mm), generelt helbredes inden for to uger, og efterlader ingen ar. Uregelmæssigt formede canker sår, der er større end en halv tomme i diameter, betragtes som store sår og kan tage over en måned for at helbrede og ar det berørte væv. Herpetiform mund læsioner er små, ulige former sår, der danner i klynger og kan helbrede inden for to uger uden ardannelse. En person med canker sår kan opleve yderligere symptomer, herunder feber og hævede lymfeknuder.

Der er en række faktorer, der bidrager til udviklingen af ​​canker sår. Personer under ekstrem stress, har visse fødevareallergier eller forbruger en diæt uden essentielle vitaminer og mineraler, herunder B-12, jern og zink, kan være mere modtagelige for at udvikle mundlæsioner. Dem, der har haft en skade på deres mund eller ved et uhell bidt indersiden af ​​deres kind, kan være i øget risiko for at udvikle et kræftsår. Tilstedeværelsen af ​​sygdom, herunder inflammatorisk tarmsygdom og Behcet’s sygdom, eller et kompromitteret immunsystem kan også bidrage til en persons modtagelighed for mavesår.

Der er ikke etableret tests til diagnosticering af en kræftsår. De fleste sår er let identificerbare og kan opdages under en rutineundersøgelse. Personer, der oplever tilbagevendende mavesår, uhåndterlig eller ekstrem ubehag med mundslid eller kraftig feber i nærvær af et kræftsår bør søge øjeblikkelig lægehjælp. Vedvarende symptomer kan være tegn på en mere alvorlig tilstand, der kræver yderligere test og behandling. Selvom milde kræftsår normalt ikke kræver lægehjælp, foretager større mundlæsioner normalt.

Foreskrevne mundskylninger er gavnlige for at reducere helbredelsestiden og lindre ubehag forbundet med større kræftsår, men deres anvendelse kan øge individets modtagelighed for yderligere udbrud. Aktuelle lægemidler kan påføres direkte på læsionen for at lindre ubehag og reducere helbredelsestiden. For større sår, som ikke reagerer på standardbehandling, kan et oral antibiotikum eller steroidmedicin ordineres. Sår, der dannes som følge af en ubalanceret kost, kan lindres ved brug af kosttilskud, som er tilgængelige over disken. Personer, der oplever cankeresår som følge af en sekundær tilstand, kan undergå yderligere behandling for at lindre den underliggende årsag til udbruddet.