Er pink øjet smitsom?

Tilstanden kendt som pink øjet eller conjunctivitis er en øjenlågsinfektion og et beskyttende lag af øjet kaldet bindehinden. Det kan skyldes bakterier, der naturligt opholder sig i øjnene, vira, der finder vej til øjet eller naturlige allergener, der udløser et allergisk respons. Af disse tre hovedårsager anses kun bakterielle eller virale infektioner at være smitsomme. Konjunktivitis forårsaget af høfeber eller anden allergisk reaktion er ikke generelt smitsom, men det er ikke altid let at fortælle forskellen mellem de tre former.

Den mest almindelige form for conjunctivitis er bakteriel. Dette skyldes, at øjet ikke har den sædvanlige forsvarsmekanisme til ødelæggelse af skadelige bakterier, som dem der befinder sig i øjenvipperens rødder og langs øjenlågernes fælge selv. En naturlig kemisk tilstedeværelse i bindehinden skal neutralisere bakterier, men det er ikke altid vellykket. Når kolonier formår at overvinde bindeværdets forsvar, er resultatet den infektion, vi ved som pink øjne.

Den bakterielle form af pink øjne er faktisk smitsom, og ca. 50% af alle de rapporterede tilfælde er bakterielle. Behandlingen er sædvanligvis en form for antibiotiske øjendråber og omhyggelig hygiejnepraksis, indtil tilstanden rydder op. Mens bakterieformen stadig producerer inficerede væsker, er muligheden for at inficere en anden via casual kontakt dog stadig til stede. Et klasselokale fyldt med studerende eller et kontor fyldt med kolleger kunne let blive udsat for en tilfældig kontakt med en inficeret person.

Pink eye kan også udløses af en virus, men denne form udgør kun 20% af alle tilfælde. Antibiotiske øjendråber ville have ringe effekt på en person med viral conjunctivitis, men der er tilgængelige behandlinger, der hjælper med at neutralisere virussen. Denne form er også meget smitsom, så de samme hygiejneprotokoller skal være på plads. Patienter bør undgå direkte kontakt med andre, og eventuelle medicinske affaldsprodukter som bandager, væv og øjendråber skal bortskaffes ordentligt.

Allergenter som pollen og forurenende stoffer som husstøv kan udløse en tredje form for conjunctivitis, som tegner sig for de resterende 30% af alle tilfælde. Behandling af allergen eller forurenende lyserød øjne er generelt en del af en større behandling for den underliggende allergi eller reaktion. Det kløende, hævede øjne, der ofte ledsager høfeber, vil blive betragtet som en allergenbaseret form for conjunctivitis. Denne form er ikke smitsom, da overskydende væsker ikke indeholder enten bakterier eller vira, kun naturlige lakrymalvæsker og udspulede irritationsmidler.

Selvom næsten en tredjedel af alle tilfælde ikke anses for smitsom, er det ikke let for en gennemsnitlig person at skelne smitsom mod ikke-smitsom conjunctivitis. Hvis en skolekammerat eller kollega ser ud til at have en form for aktiv øjeninfektion, er det stadig bedst at gå i vejen på sikkerheden og undgå enhver tilfældig kontakt eller mulige overførsler fra håndtering af fælles genstande som telefoner eller legetøj. I tvivlstilfælde bør folk anvende antibakterielle klud eller desinfektionssprøjter for at forhindre spredning af infektion. Folk bør undgå at røre ansigtet eller øjnene, når de kommer i kontakt med nogen, der viser tegn på øjeninfektion, med eller uden ledsagende symptomer på forkølelse eller influenza.