Hvad er de almindelige årsager til tunge spyt?

Et kvældende spædbarn vil ofte opleve tung spyt, da sekretionerne virker for at berolige irriterede tandkød. Selv om det anses for usædvanligt, kan en unormal stigning i spyt hos voksne forårsages af en spytkirtelforstyrrelse. Tunere end normal spyt er imidlertid ikke altid tegn på sygdom. Nogle receptpligtige lægemidler kan også forårsage usædvanligt tyk og klæbrig spyt. Mens tung spyt hos mennesker kan indikere dårligt helbred, kan det hos dyr være almindeligt blandt visse arter.

Mange mennesker, der tager receptpligtig medicin, oplever ofte en tør mund. Ekstremt tør mund kan producere klæbrig eller mærkbar tung spyt. Når tung spyt er forårsaget af en medicin, kan en læge ændre receptet til et lægemiddel, der er mindre sandsynligt at forårsage et problem.

Periodontal sygdom eller andre tandproblemer kan være årsagen til unormal spyt. Dårlig tandhygiejne kan forårsage ømt betændt tandkød, såvel som tung spyt. Denne betingelse kan behandles af en tandhygiejniker eller mundtlig kirurg. I nogle tilfælde kan en professionel tandpleje reducere klæbrig og overdreven spyt.

Bells parese er en medicinsk tilstand, der kan medføre delvis eller fuldstændig lammelse i ansigtet, samt en stigning i spyt. Når kranialnerven påvirkes af denne sygdom, kan den ene side af ansigtet blive lammet eller følelsesløs. Overdreven kvældning er et af symptomerne på denne nervesygdom. Nogle medicinske eksperter mener, at Lyme-sygdommen kan være en primær årsag til Bells parese, selv om der ikke er noget afgørende bevis for at underbygge dette.

En meget alvorlig og ofte livstruende sygdom kendt som rabies kan producere overdreven og skummende spyt, sammen med andre alvorlige symptomer. Denne virus overføres typisk til mennesker gennem spyt af inficerede dyr. Sygdommen kan være dødelig, da den angriber centralnervesystemet og hjernen hos de smittede.

Unormal spyt kan også forekomme ved almindelige lidelser. Kraftig spyt kan skyldes forkølelse eller bihulebetændelse. Selvom orale decongestants kan medvirke til at reducere bindepine og lindre næsetab, kan disse lægemidler producere for meget klæbrig og tyk spyt. For tung eller klæbrig spyt pga. Forkølelse kan det medvirke til at øge væskeindtaget.

Hormonale udsving, der opstår under graviditeten, kan også forårsage overdreven eller tyk spyt. Selvom generende, betragtes dette ikke som alvorligt, og det kræver heller ikke behandling. I de fleste tilfælde lindres symptomerne efter graviditetens tredje trimester eller efter fødslen.