Hvad er hyperplastiske polypper?

Hyperplastiske polypper er godartede tumorer i tarmene, som i de fleste tilfælde vokser langsomt og forbliver asymptomatiske. Mere sjældent kan tumorerne vokse hurtigere eller vokse større end normalt og forårsage symptomer som smerte og fordøjelsesproblemer. Ca. 90 procent af alle polypper fundet i tyndtarm er hyperplastisk. De resterende 10 procent er enten adenomer, som er godartede tumorer, der er af kirtlisk oprindelse, eller er forbundet med et syndrom, der fører til overgroning af polypper.

Lille tarm består af ca. tre fjerdedele af længden af ​​mave-tarmkanalen, men der opstår meget få maligne tumorer her. De fleste tumorer, som udvikler sig i tarmene, er godartede. Flere typer tumorer kan udvikle sig i de forskellige forskellige dele af tarmen, herunder adenomer, lipomer, hæmangiomer, gastrointestinale stromale tumorer og hyperplastiske polypper.

Polyps kan vokse i en hvilken som helst del af tynden, herunder duodenum, jejunum og ileum. Alle tumortyper, herunder hyperplastiske polypper, er mere tilbøjelige til at vokse i ileum end nogen anden sektion. Generelt er små tarmtumorer relativt isolerede forekomster med kun et eller få dannelser. For nogle mennesker er udviklingen af ​​polypper en del af hyperplastisk polyposis syndrom, hvilket fører til væksten af ​​flere polypper, ofte i alle tre sektioner af tyndtarmen.

Som de fleste godartede små tarmtumorer har hyperplastiske polypper tendens til at være asymptomatiske. Sjældent kan en polyp forårsage tarmsmerter eller gastrointestinal blødning. Endnu sjældnere kan væksten af ​​flere tumorer føre til tarmobstruktion eller intussusception, hvor en del af tarm bliver fordrevet og glider ind i næste afsnit.

Asymptomatiske polypper opdages ofte under en rutinemæssig endoskopi eller under en endoskopi udført til formål uden forbindelse med eksistensen af ​​polypper. Når polypper opdages, kan de fjernes via relativt ikke-invasive metoder som endoskopi; åben operation er sjældent påkrævet. I endoskopi føres et tyndt rør udstyret med kirurgiske værktøjer, en lyskilde og et videokamera gennem spiserøret, forbi maven og ind i tynden. Kirurgen bruger billederne, der genereres af kameraet, til at styre værktøjerne og fjerne polypperne.

Det er meget sjældent, at hyperplastiske polypper bliver maligne. Generelt er kun polypper forbundet med hyperplastisk polyposis syndrom evnen til at blive kræftfremkaldende. En hyperplastisk polyp har mindre end en procent risiko for at blive ondartet. Alligevel øger forekomsten af ​​en eller flere polypper risikoen for tyktarmskræft, så polypper fjernes ofte, efter at de er fundet, selvom de er asymptomatiske.