Hvad er normale kolesterolniveauer?

Den væsentligste faktor ved bestemmelsen af ​​din risiko for hjerte og kardiovaskulær sygdom er kolesterol. Leveren syntetiserer kolesterol i et produkt, der kan findes i de fleste af kroppens celler. Deponeringer af plaque fra dette fedtstof kan findes i arteriernes vægge og udvikle sig til “hærdning af arterierne” eller arteriosklerose.

For at vide, om du har normale kolesteroltal, skal du have en blodprøve eller blodplade. Forhøjede kolesterolniveauer anerkendes også i genetiske sygdomme, lever- og nyresygdom og hypothyroidisme. High Density Lipoprotein (HDL), Low Density Lipoprotein (LDL) og Very Low Density Lipoprotein (VLDL) er de tre hovedtyper af kolesterol, der skal overvåges. Samlet kolesterol og kolesterol / HDL-forhold kontrolleres også for at sikre, at du er inden for normale kolesterolniveauer.

HDL eller godt kolesterol bør ligge mellem 29 og 72, med et optimalt område på 45 til 85. Denne form for cholesterol beskytter mod hjertesygdomme og fjerner faktisk overskydende indskud fra arterierne. Når den er indsamlet, transporteres den tilbage til leveren, som udskilles. Derfor er det godt at have høje normale HDL niveauer.

Normal LDL eller dårlig kolesterol varierer fra 60 til 130. National Heart, Lung and Blood Institute vil helst gerne se LDL-tælleren under 100 og lavere hos dem, der har større risiko for hjertesygdomme. VLDL bør også holdes så lavt som muligt inden for det normale kolesterolniveau. VLDL-kolesterolområdet skal være mellem 0 og 40, med et optimalt 0 til 30. Afhængigt af din risiko vil din læge give dig de retningslinjer, der passer bedst til din krop.

Ved at tilføje dit HDL-, LDL- og VLDL-kolesterol får du dit totale kolesteroltal. Samlet kolesterol bør altid være under 200. For mennesker med højt kolesteroltal og dermed mere risikabelt for hjertesygdomme, er det optimale mål 160. Højere kolesterolpladeopbygning svarer til højere blodkolesterolniveauer.

Plaque buildup i arterierne, der fodrer hjertet, kan resultere i et hjerteanfald, mens arterier, der fodrer hjernen, kan resultere i et slagtilfælde. Det er imidlertid vigtigt at holde sig inden for det normale kolesterolniveau, fordi angst, depression, åndedrætssygdom og slagtilfælde har været forbundet med lavt kolesterolniveau under 160.

Kolesterol / HDL-forholdet er vigtigt at kontrollere, fordi det måler forholdet mellem dine farlige og beskyttende cholesteroler. Dette forhold repræsenterer din samlede risiko for hjertesygdomme. Optimalt bør dette forhold være under 3,4.

Kost spiller en afgørende rolle for at opretholde normale kolesterolniveauer. Mens kun 25% af dit kolesterol absorberes af din kost, og din krop producerer 75% af kosten, spiller den stadig en afgørende rolle for at opretholde god blodkemi og et sundt hjerte. Mættede fedtstoffer og transfattysyrer er vigtige bidragsydere til højt total kolesterol og forhøjet LDL-kolesterol. Flerumættede fedtstoffer reducerer dit samlede kolesterol, mens monoumættede fedtstoffer ikke kun sænker total cholesterol, men også øger dit HDL-kolesterol.