Hvad er sex hormoner?

De hormoner, der er kritiske for seksuel reproduktion og udvikling, betegnes ofte som kønshormoner. Disse hormoner påvirker det fysiske udtryk for mandlige eller kvindelige egenskaber, herunder udvikling af brysterne hos kvinder og øget kropshår hos mænd. De hjælper også med at kontrollere reproduktive processer, såsom ægløsning og spermaproduktion. Den menneskelige krop producerer disse hormoner naturligt, men læger foreskriver også syntetiske og naturlige former for disse hormoner i medicinske behandlinger. For eksempel ordinerer læger ofte hormoner som østrogen og progesteron til prævention eller behandling af overgangsalderen.

Kønshormoner har en signifikant indvirkning på menneskets reproduktion og udvikling af særlige kendetegn for hver køn. For eksempel, når en kvinde begynder at udvikle bryster, er dette resultatet af denne hormonpåvirkning. Det samme gælder for, når en mands stemme bliver dybere, og han bemærker mere hårvækst på hans ansigt.

Estrogen, progesteron og testosteron er blandt de mest kendte og almindeligt omtalte hormoner, som påvirker reproduktion og udvikling. Østrogen og progesteron er hyppigst forbundet med kvinder, mens testosteron normalt diskuteres, da det gælder mænd. Disse primære hormoner er imidlertid til stede både hos mænd og kvinder. Østrogen og progesteron findes simpelthen i højere niveauer i den kvindelige krop, mens testosteron er den dominerende hos mænd.

Mens arbejdet med kønshormoner bliver mest tydeligt, når en person når puberteten, er de faktisk til stede ved fødslen. Niveauerne af disse hormoner i en persons krop ændrer sig imidlertid på forskellige stadier af livet. For eksempel stiger niveauet af mange typer hormoner under pubertet og forbliver forhøjet i reproduktionsårene. I midten af ​​alderen begynder mange mennesker at opleve et fald i niveauet af nogle hormoner, hvoraf mange vil gradvist falde med fortsat aldring.

De endokrine kirtler har størstedelen af ​​ansvaret for at producere og frigive kønshormoner i kroppen. Hos kvinder betegnes disse kirtler som æggestokkene, og de producerer ikke kun hormoner, men også æg til frigivelse under ægløsning. Hos haner betegnes endokrine kirtler som “testiklerne” og har ansvaret for produktionen af ​​hormoner og sædceller. Når en persons endokrine kirtler ikke fungerer som de burde eller undlader at producere de rigtige hormonniveauer, kan resultatet være infertilitet eller subfruktivitet, tilbagevendende graviditetstab, seksuel dysfunktion og en række ubehagelige fysiske symptomer.