Hvad er de almindelige årsager til nyrerør?

Nyre ardannelse forekommer i de små blodkar i nyrerne kendt som glomeruli, og det er således også kendt som glomerulosklerose. Årsagen til det er ofte ukendt, men i mange tilfælde er det resultatet af en infektion, en sygdom, overskydende toksiner eller stofmisbrug. Fælles årsager omfatter diabetes, lupus, urinvejsinfektioner og strep hals. Nyrens ardannelse kan sænkes, men det kan ikke vendes, efter at skaden er blevet gjort. Hvis det ikke behandles og tages i brug i tide, kan det føre til nyresvigt.

En af de mest almindelige årsager til nyrerør er diabetes. Nyrerne er ansvarlige for at filtrere blodet, og når overskydende glukose er til stede, får det nyrerne til at arbejde hårdere for at holde blodet rent. Dette kan i sidste ende resultere i højt blodtryk og nyrecancer. En person, der lider af diabetes, kan hjælpe med at forebygge ardannelse ved at opretholde blodsukkerniveauet med korrekt ernæring, motion og tage medicin som anvist.

Lupus er en anden almindelig årsag til nyrerørring. Det er en kronisk autoimmun lidelse, som oftest forårsager betændelse i leddene, men det kan også påvirke nyrerne. Sygdommen kan forårsage betændelse i glomeruli, som derefter bidrager til nyrerne. Andre inflammatoriske sygdomme, der forårsager betændelse i nyrerne, kan også forårsage ardannelse.

Infektionssygdomme som urinvejsinfektioner, hudinfektioner eller strep hals kan også bidrage til nyreår. Dette skyldes, at en infektion kan få kroppen til at producere overskydende mængder af antistoffer, som derefter kan ende i glomeruli og forårsage betændelse. Andre årsager til nyrerør omfatter kronisk leversygdom, stofmisbrug og betændelse eller hærdning af arterierne i nyrerne. Højt blodtryk og højt kolesteroltal spiller også en rolle i nyreår.

Nyreskår kan detekteres ved en urinalyse. Testen er i stand til at opdage høje niveauer af protein eller røde blodlegemer, som er almindelige tegn på nyre eller ardannelse. En biopsi kan også være nødvendig, fordi det hjælper med at detektere nyreskader.

Selv om der ikke er nogen kur mod nyreår, er der retsmidler og behandlinger til rådighed for at forhindre yderligere skade på nyrerne. En kost, der er lav i fedt, protein og salt, kan hjælpe med at bremse udviklingen af ​​ardannelsen. Anti-inflammatoriske lægemidler, antibiotika og D-vitamintilskud kan også være nyttige. I alvorlige tilfælde kan en nyredialyse eller en nyretransplantation gøres for at redde individets liv.