Hvad er fordelene ved prikker terapi?

Tuberkulose (TB) er en smitsom sygdom i lungerne, der kræver langsigtet medicin til helbredelse. Antibiotikaresistens kan udvikles hos patienter, der ikke følger en effektiv behandlingsregime. Direkte Observation Therapy – Short Course (DOTS) – er en globalt anerkendt metode til at sikre TB-patienter at tage al den nødvendige medicin. Terapien kan helbrede en stor del af TB-patienter, lavere sygdomsoverførselshastigheder og reducere udviklingen af ​​lægemiddelresistens.

DOTS-protokollen fastsætter flere betingelser for regeringer, sundhedspersonale og patienter at følge. For det første skal en regering sørge for den logistiske ramme, der er nødvendig. Et laboratorium skal identificere tilstedeværelsen af ​​TB i en sputumprøve, hvilket bekræfter at personen har aktiv sygdom.

Hver patient skal have adgang til passende medicin under behandlingen. Sundhedsvæsenet skal også overvåge effektiviteten af ​​hver behandling. Central til DOTS-terapi er, at en sundhedsarbejder observerer hver dosis medicin for at sikre, at patienten følger antibiotikabehandlingsregimen tilstrækkeligt.

Det vigtigste problem historisk med tuberkulosebehandling er, at sygdommen tager så lang tid at helbrede. Tidligere blev nogle patienter kede af at tage medicin regelmæssigt i måneder eller år, og tuberkulosebakterierne tilpassede sig den utilstrækkelige medicin. TB ændret sig fra en sygdom, der let kunne behandles med antibiotika til en, der modstå en række behandlinger. I dag sikrer DOTS-terapi, at patienten kommer i en ordentlig rutine og ikke springer over nogen medicin.

DOTS-terapi øger derfor andelen af ​​mennesker, der er helbredt af sygdommen. For eksempel ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) opnår lande som Bangladesh, Nepal og Kina hærdesatser på over 80 procent. Folk, der har HIV, kan også være modtagelige for tuberkulose, og protokollen er effektiv til at reducere dødeligheden hos de berørte personer.

En anden fordel ved DOTS-terapi er, at en patient, der gennemgår terapien, har en reduceret risiko for at inficere andre mennesker, da TB er kontrolleret. Hvis en person, som selv administrerer lægemidlet, ikke følger en ordentlig behandling, kan han eller hun blive aktivt smitsom igen. Behandlingen beskytter derfor den generelle befolkning mod infektion og reducerer transmissionshastigheden.

DOTS-systemet kan også være omkostningseffektivt, især i lande, der lider af en høj byrde af sygdom. Pleje og behandling af tuberkulosepatienter koster penge. Inficerede mennesker kan også være ude af stand til at arbejde eller gå i skole og bidrager så lidt til økonomien. DOTS-terapi kan på længere sigt være til gavn for landet ved at reducere sygdommens prævalens, hvilket reducerer omkostningerne på sundhedsfaciliteterne og gør det muligt for flere borgere at være økonomisk produktive.