Hvad er bilaterale ovariecyster?

Bilaterale ovariecyster er uafhængige væskesække, der dannes på begge æggestokke samtidig. Overvejet en sjælden sygdomstilstand, der kan kræve kirurgi, kan disse æggestokkecyster forårsage en række tegn og symptomer før deres påvisning. Alvorlige komplikationer kan opstå, hvis cysterne brister, herunder æggestokkrør.

Dannelsen af ​​cyster på begge æggestokke kan forekomme, når der er en forstyrrelse af frigivelsen af ​​luteiniserende hormon (LH) under en kvindes menstruationscyklus, eller hvis væske indsamles i en ledig follikel efter ægfrigivelse. Under menstruationen er det hypofysenes opgave at signalere frigivelsen af ​​LH, så et æg kan frigives i forventning om befrugtning. Nogle gange kan en fejlkommunikation resultere i fravær af LH, der får egget til at forblive inden i follikelet, hvor det danner en cyste. I andre tilfælde, når et æg er blevet frigivet, kan der forekomme en tidlig lukning af follikelen, der fører til væskeakkumulering og cystedannelse.

De fleste ensidige æggestokkene, og selv de, der danner bilateralt, vil opløses alene inden for en eller to efterfølgende menstruationscykler. Dem, der forbliver på plads, registreres generelt under en bækkenundersøgelse. Når en gang er fundet, kan der udføres yderligere diagnostisk test for at evaluere cystens sammensætning, form og størrelse. Forskellige billeddannelsestests, herunder en ultralyd, kan anvendes til at vurdere cystitens præcise placering og uanset om den er fast eller indeholder væske. I nogle tilfælde kan en blodprøve udføres for at udelukke kræft eller identificere andre bidragende tilstande, såsom bowel inflammatorisk sygdom (PID) eller endometriose.

Personer, som udvikler bilaterale æggestokkene, kan opleve en række tegn og symptomer, før de får en diagnose. Den mest almindelige præsentation af denne tilstand er intens abdominal og lændesmerter. Pelvic smerter kan være episodisk og intensivere under afføring, samleje og menstruation. Yderligere tegn på bilaterale ovariecyster kan omfatte uregelmæssige menstruationscyklusser, kvalme og en vedvarende følelse af abdominal tyngde. Hvis symptomer ignoreres, og enten en eller begge cysterbrist, er en kvinde i fare for alvorlig komplikationsudvikling, herunder en vridning af det ramte æggestok, som kan true for korrekt blodgennemstrømning og organs sundhed.

Cyster, der er små i størrelse, kan overvåges for udtalt ændringer med regelmæssige lægebesøg og billedbehandlingstest. Kvinder, der oplever mild til moderat ubehag, kan rådes til at bruge varmeterapi, såsom en varmepapning eller varmepude, og analgetiske lægemidler til behandling og lindre smerter. Når bilaterale æggestokkecyster er store i størrelse, maligne eller forårsager sekundære tilstande at udvikle, herunder at placere unødigt pres på omgivende organer, kan kirurgi for at fjerne cysterne og en eller begge æggestokke anbefales.

Fjernelsen af ​​ovariecyster kan udføres med en procedure kaldet en cystektomi. Hvis både cyst og påvirket æggestok fjernes, er proceduren kendt som en oophorektomi. Den ideelle situation for kvinder i den fødedygtige alder ville være en succesfuld fjernelse af cyst, så et af æggestokkene forbliver på plads for at sikre frugtbarhed. Når bilaterale cyster kompromitterer en kvindes sundhed, kan en bilateral oophorektomi udføres for at fjerne cyster og begge æggestokke.