Hvad er de bedste tips til at håndtere narcissisme?

At håndtere narcissisme kan være meget svært, da folk, der lider af denne personlighedsforstyrrelse, ofte ikke har evner til at forholde sig til andre på et modent følelsesmæssigt niveau. Årsagerne til narcissisme menes at indebære barndomsforsømmelse eller misbrug, hvilket kan forlade den voksne narcissist kæmper med frygt for overgivelse, lavt selvværd og følelser af værdiløshed eller skam relateret til barndomstrauma. Som følge af disse følelser er mange narcissister manipulerende, voldelige og kontrollerende. De er ude af stand til at forstå eller sætte pris på andres følelser, meninger eller behov, hvilket gør konflikter hyppige og konfliktløsning næsten umuligt. At håndtere forstyrrelsen hos kære kræver generelt en stærk følelse af selvstændige, personlige behov og grænser samt følelsesmæssig støtte fra raske voksne og et bestemt niveau af kontrol over ens egne følelsesmæssige reaktioner.

Psykologer er generelt enige om, at et stærkt følelsesmæssigt støttesystem er et af de vigtigste elementer i at håndtere narcissisme hos andre. Narcissisme kan og næsten altid har en ødelæggende virkning på relationer, så meget, at de fleste narcissister ikke kan opretholde sunde, langsigtede relationer. Personer, der forsøger at klare en narcissistisk partner, kollega eller familie, anbefales generelt at søge støtte og venskab hos mindst tre, men helst mere, følelsesmæssigt og psykologisk sunde voksne. Disse bør generelt være mennesker, der vil afstå fra at støtte, opmuntre eller på nogen måde forsvare narcissisten eller hans adfærd. Regelmæssige, hyppige møder med dette supportnetværk kan være uvurderlige for dem der bekæmper narcissisme, da de kan give mulighed for at diskutere den narcissistiske adfærd fra et godt justeret perspektiv.

De fleste mennesker kan ikke klare en narcissist, hvis de selv ikke har solide personlige grænser. Dem, der bekæmper narcissisme i andre, rådes typisk til at forblive meget tydelige på deres egne behov, ønsker og grænser. Den narcissistiske person kan sædvanligvis forsøge at manipulere dem tæt på ham. Det anses for vigtigt at modstå denne manipulation for at forblive inden for rammerne af ens grænser til enhver tid.

Folk, der lider af narcissisme, er generelt velkendte for at underkaste deres kære, partnere og venner voldelige følelsesmæssige udbrud, trusler og endda vold. Dem, der kæmper for at klare denne adfærd, rådes generelt til at regere i deres egne følelsesmæssige reaktioner, i stedet at reagere på narcissistens udbrud med ro. Narcissisten bør generelt ikke forventes at opgive sin stilling, men kan fortsætte med at stille urimelige krav og udføre uacceptabel adfærd. Venner og kære, der håndterer denne adfærd, rådes typisk til at insistere på at modtage respekt og overvejelse fra den narcissistiske person, selv i lyset af ekstrem vrede eller følelsesmæssig manipulation. Forsøg på at håndtere narcissisme kan dog forårsage så meget trængsel, at mange eksperter råder simpelthen at afslutte ethvert forhold til en narcissistisk person, hvis det er muligt.