Hvad er almindelige årsager til nattesved og søvnløshed?

Mange fælles forhold skaber nattesvigt og søvnløshed. For det første fører nattesved ofte til søvnløshed, fordi episoder med svær svedtendens kan få personen til at vågne om natten. Han eller hun må muligvis ændre sine tøj eller lagner, fordi de har drenket dem i sved. Denne natafbrydelse forstyrrer søvncyklussen og gør det svært at genoptage søvn, hvilket resulterer i udmattelse. I andre tilfælde er ting som stress og angst, graviditet eller overgangsalderen, infektioner, hormonelle ubalancer, søvnapnø eller medicin ofte forbundet med samtidig fremkomst af disse to tilstande.

Stress eller angstlidelser er forbundet med nattesved og søvnløshed, hvilket betyder, at de fleste mennesker kan være sårbare på et eller andet tidspunkt i deres liv for at udvikle disse symptomer. Nattesøer sker ikke nødvendigvis for alle mennesker med angst, men de kan være et ekstra ubehageligt symptom, der forværrer søvnproblemer. Nøglen til symptomreduktion er at sænke underliggende stress, hvilket kan involvere en række selvhjælp eller terapeutiske behandlinger.

Kvinder, der har oplevet graviditet eller overgangsalderen, kan attestere udfordringerne ved disse symptomer. For perimenopausal kvinder påvirker de hyppige blinker ofte evnen til at sove. Natsved hæver også stressniveauet, så kroppen kan være mindre tilbøjelig til at få tilstrækkelig søvn.

En række fælles infektioner kan resultere i midlertidig nattsvette og søvnløshed. Enhver form for virus ledsaget af feber kan forårsage overskydende svedtendens og ekstrem vågenhed, og disse betingelser løses normalt, da kroppen effektivt fjerner viruset. Visse vira, som hiv, kan ikke helbredes og kan fortsætte med at producere disse symptomer. Bakterielle infektioner er også kendt for at forårsage søvnproblemer og sved, og nogle mest almindeligt forbundet med disse symptomer omfatter tuberkulose og enhver infektion, der forårsager cyster eller organbetændelse. Symptomer er normalt midlertidige og går væk med behandling.

Hormonale ubalancer skaber natret sved og dårlig søvn. En af de mest almindelige lovovertrædere, bortset fra hormonændringer i graviditet og overgangsalderen, er højere end normale niveauer af skjoldbruskkirtelhormon eller hypertyreose. Skjoldbruskkirtelerne regulerer kropstemperaturen, og forhøjede niveauer kan øge kropstemperaturen betydeligt.

Andre søvnforstyrrelser er forbundet med disse symptomer. Nogle mennesker, som oplever søvnapnø, rapporterer om disse problemer, og denne tilstand komplicerer ofte sager, fordi det allerede gør det svært for en person at få en god nats søvn. Behandling af apnø kan dog løse alle symptomerne.

Mange mennesker tager medicin, der påvirker søvn. Natsved og søvnløshed har været forbundet med en række antidepressiva, med kortikosteroider som prednison og med stoffer som tamoxifen. Ikke alle mennesker, der tager disse lægemidler, rapporterer overskydende svedtendens og søvnløshed som bivirkninger. Folk, der lider af disse symptomer regelmæssigt vil gerne tale med en læge for at diskutere mulige medicinske ændringer.