Hvad er årsagerne til pitting ødem?

Årsagerne til pitting ødem er normalt forbundet med en underliggende tilstand, som påvirker forskellige organer eller lemmer i kroppen, hvilket forårsager væskeretention. De mest almindelige underliggende sygdomme omfatter hjertesygdomme, nyresygdom og leversygdom. Hertil kommer, åreknuder og betændte åre kan forårsage pitting ødem. Pitting ødem kan også være forårsaget af graviditet, dårlig kost og visse medicin.

Ødem er hævelsen af ​​en persons kropsvæv, normalt i benene, fødder, hænder eller arme. Hævelsen skyldes akkumulering af kropsvæsker under hudens overflade. Pitting ødem kan normalt identificeres, når en person anvender tryk på den hævede del af huden. Hvis pitting ødem er til stede, vil en indikation fortsætte, efter at trykket er frigivet. Pitting ødem er mere almindeligt at ikke-pitting ødem, hvor en indrykning ikke vedvarer efter frigivelse af tryk til svulmet område.

Hovedårsagerne til denne tilstand er systemiske sygdomme eller sygdomme, der påvirker organers organer. Disse systemiske sygdomme kan omfatte hjerte-, nyre- og leversygdom. Med disse lidelser opstår ødem generelt, fordi kroppen bevarer en overvægt af salt. Saltets overflod tvinger personen til at bevare vand. Vandet siver derefter ind i mellemrummet mellem vævslag, hvor det så materialiserer som pitting ødem.

Andre almindelige årsager til denne tilstand omfatter åreknuder og en tilstand kaldet thrombophlebitis eller inflammerede vener. Med åreknuder og tromboflebitis pumpes ikke blodet tilstrækkeligt gennem venerne. Den utilstrækkelige blodgennemstrømning kan skabe tryk i blodårerne, hvilket tvinger kroppens væsker til at samle i de perifere ekstremiteter, primært i fødder og ankler. Når væsken samler sig, kan den lække ind i mellemrummet mellem vævslagene og skabe pitting ødem.

Graviditet kan være en anden årsag til pit ødem. Under graviditeten kan livmoderen lægge yderligere pres på et af de vigtigste blodkar, der kaldes vena cava, der pumper blod fra benene til hjertet. Derudover kan en forhøjet frigivelse af progesteron få nogle blodkares væg til at slappe af og nedsætte blodstrømmen fra hjertet til benene. Når dette sker, kan væske opbevares, og pitting ødem kan forekomme.

Andre årsager kan dreje sig om en dårlig kost eller fedme. For eksempel kan folk, der er overvægtige eller som spiser mad og drikkevarer med store mængder salte, være mere tilbøjelige til at pitting ødem. Hvis en person er underernæret, kan hun have utilstrækkelige proteinniveauer i hendes blod. Blodproteinerne hjælper med at fælde vand i blodkarrene. Hvis vandet lækker ud af blodkarrene og siver ind i mellemrummet mellem vævslagene, kan ødem forekomme.

Nogle medicin kan også forårsage pitting ødem. For eksempel kan ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID), østrogen, visse lægemidler til diabetes og nogle blodtryksmedicin forårsage tilstanden. Desuden kan anabolske steroider, kortikosteroider og calciumkanalblokkere resultere i pitting ødem. Hvis der er mistanke om ødem, skal en læge konsulteres.