Hvad er eftervirkningerne af galdeblæreoperationer?

De mest umiddelbare bivirkninger af galdeblæreoperationer er grogginess, mavesmerter og ubehag og lejlighedsvis skulder smerter. Disse er alle direkte bivirkninger af den kirurgiske procedure og bør falme under genopretning. Det er ikke ualmindeligt, at patienterne også oplever kvalme kort efter operationen. Mange patienter rapporterer følelse af forstoppelse, diarré og halsbrand i de dage, der følger galdeblæreoperationer. Langtidseffekter omfatter dramatisk vægtforøgelse og efterfølgende sundhedsrisici.

Patienter oplever normalt smerte i deres abdominale områder kort efter fjernelse af galdeblære, der ofte forværres ved at ligge i visse positioner. Dette skyldes, at de sår, der er skabt under operationen, endnu ikke er helt helet. I nogle tilfælde vil patienterne kræve et rør at dræne enhver overskydende gal ud af kroppen, hvilket forårsager ekstra ubehag. Patienter med lav tolerance for medicin, der anvendes under operationen, kan føle sig syg, træt og svimmel umiddelbart efter proceduren.

Skulder smerter er en af ​​de mere ualmindelige eftervirkninger af galdeblære kirurgi og mærkes, når patienten genvinder bevidstheden. Smerten er sandsynligvis på grund af den nødvendige opblødning af underlivet under proceduren, selvom det typisk er mere for ømhed i maven end skuldre. Gassen gør også ofte patienter i genopblussen føle opustet. Den overskydende luft forlader normalt kroppen gennem burping eller flatulens.

Under tilbagesøgning skal patientens mave-tarmkanal justere og normalisere. Overdreven belastning på vævet, der omgiver maven, kan gøre defekering vanskelig for patienten. På den anden side kan overdreven galde, der lækker ind i maven på grund af fraværet af galdeblæren, irritere fordøjelseskanalen, hvilket resulterer i diarré. Nogle patienter kan opleve begge disse bivirkninger af galdeblæreoperationer under genopretning.

Uden galdeblæren til at opbevare galde har leveren en tendens til at producere mindre af enzymet. Dette påvirker negativt kroppens evne til at nedbryde fedt, hvilket øger risikoen for unormal vægtforøgelse. Medicinske fagfolk anbefaler ofte gallblærefjerningspatienter for at reducere mængden af ​​fedt i deres kost. Dette hjælper med at forebygge fedme, som kan føre til hjerte-kar-sygdom, blandt andre alvorlige sundhedsproblemer.

Selv om sager er sjældne, rapporterer nogle personer om udvikling af galdesten efter fjernelse af galdeblære. Dette sker, når leveren producerer overskydende galde, og kroppen kan ikke bortskaffe den. Gallen kan hærde i det omkringliggende område, bliver stenlignende og forårsager intens smerte og ubehag. En anden kirurgisk procedure kan være nødvendig, hvis patienten ikke er i stand til at overføre stenene naturligt.