Hvad er fordelene ved polyfenoler?

Polyfenoler tilbyder en række sundhedsmæssige og kosmetiske fordele, herunder evnen til at forbedre immunresponset, når det kommer til bekæmpelse af kolde og influenzavira og forbedret tekstur og elasticitet i hår og hud. Regelmæssigt forbrug har også vist sig at afværge hukommelsesproblemer som Alzheimers sygdom og kan også have mulighed for at forbedre strukturel DNA-reparation, hvilket kan gøre kroppen mindre modtagelig for forskellige kræftformer. En masse af, hvordan disse fordele realiseres, afhænger af tre hovedfaktorer, dog: hvordan de forbruges, mængden de forbruges i og den regelmæssighed, som de forbruges med. I de fleste tilfælde kommer de største fordele med koncentreret brug, der foregår i måneder eller år ad gangen. Bare at spise en polyphenolrig mad eller bruge en antioxidant ansigtscreme en eller to gange kan give et midlertidigt boost, eller det kan slet ikke gøre noget. Mange sundhedseksperter er hurtige til at advare om, at disse forbindelser normalt ikke kan påberåbes til at helbrede betingelser i sig selv, og som sådan bør de typisk bruges sammen med andre mere strømlinede behandlingsforløb.

Polypheonoler er en bred klasse af plantebaserede antioxidanter. Antioxidanter er igen kemiske forbindelser, der neutraliserer og destabiliserer skadelige stoffer i kroppen kendt som frie radikaler. Frie radikaler er skadelige iltmolekyler, der dannes som følge af eksponering for miljømæssige toksiner, og udgør også som en del af den normale menneskelige aldringsproces.

Lysrøde eller lilla farvede frugter og grøntsager er nogle af de mest kendte polyphenolrige fødevarer, og disse omfatter tranebær, hindbær, lilla kål og mørkhudede druer. Oliven og de fleste nødder er også inkluderet, ligesom de fleste sorter af grøn og sort te. Medicinske forskere er generelt enige om, at det er en god ide for folk at forbruge antioxidantholdige fødevarer som en regelmæssig del af deres kost, men når det kommer til præcis, hvor stor fordel folk kan komme derhen, er det ofte lidt mere uenighed. Meget afhænger af kvaliteten af ​​forbindelsen såvel som dens koncentration. Bare fordi en fødevaregruppe indeholder disse forbindelser betyder ikke nødvendigvis, at det også er en god kilde til dem. Mennesker, der søger seriøse fordele, skal normalt være opmærksomme ikke blot på sammensætningen, men også på koncentration.

En af de mest omtalte kortsigtede fordele er hurtigere opsving fra forkølelse, influenza og andre mindre virale infektioner. Mange – men ikke alle – antioxidanter er antagonistiske for virus. Specifikt forstyrrer disse forbindelser en viruss evne til at binde til celler, hvilket er den vigtigste måde, hvorpå viruset reproducerer. Når vira ikke kan replikere sig selv, har kroppen en nemmere tid at fjerne dem, hvilket forkorter genopretningstiden. Det kan også gøre det sværere for viruset at sprede sig til andre.

Disse forbindelser har også en række mere kosmetiske fordele, og mange af disse er også noget kortsigtede, det vil sige, at folk kan se resultaterne mere eller mindre med det samme. Valnødder, oliven og andre fødevarer med rigeligt vegetabilsk polyamættet fedt indeholder typisk polyphenolbaserede antioxidanter, der beskytter huden mod miljøskader, såsom solstråling. Disse forbindelser hjælper også huden med at bevare sin elasticitet og naturlige vitalitet. Det reducerer udseendet af rynker og forbedrer den generelle hudtone. I mange tilfælde oversætter disse fordele også hår, og folk, der spiser mange af disse slags fødevarer, ser ofte skinnere, stærkere låse som følge heraf.

Nogle kosmetikproducenter tilføjer også ekstrakter til lotioner, hår cremer og andre aktuelle behandlinger, ofte med påstanden om, at de vil sive ind udefra og give rigere og mere koncentrerede fordele. Der er dog ikke meget videnskab, der støtter disse påstande. Mange polyphenolholdige planter er også gode til kosmetiske formål på grund af deres fedtsyrer, men om de faktisk kan gøre noget særligt på grund af deres kemiske sammensætning, er det ikke almindeligt kendt.

En af de mest udbredte langsigtede fordele er disse kemikaliers evne til at beskytte mod Alzheimers sygdom og andre hukommelsesproblemer. Selvom modtagelighed for hukommelsesforringelse har mange medvirkende faktorer, herunder familiehistorie, tilstedeværelse eller fravær af mental stimulation og generel livsstil, betragtes også frie radikaler af mange for at spille en ret betydelig rolle. Polyfenoler kan være i stand til at deaktivere frie radikaler, før de kan ødelægge hukommelse, selv om en person normalt skal have haft en stabil strøm af dem i kroppen i flere måneder, hvis ikke år for at se gode resultater.

Polyphenolforbindelser kan også være med til at hjælpe med kræftbeskyttelse. Frie radikaler er undertiden forbundet med DNA-beskadigelse i nogle eller hele kroppens celler. Nogle gange forårsager dette skade på DNA-koderne, der styrer cellereplikation og cellulær levetid. Når dette sker, kan celler begynde at multiplicere ude af kontrol og danner masser, der til sidst danner kræfttumorer. Polyfenoler kan bidrage til at nedsætte kræftrisikoen ved at deaktivere frie radikaler og dermed forhindre DNA-beskadigelse og dermed mange typer kræft.

Mens de fleste medicinske eksperter er enige om, at folk skal spise kostvaner, der er rige på antioxidanter og plantebaseret energi, er der en masse kontroverser, når det gælder polyphenols evne til at levere specifikke fordele eller helbredelsesforhold direkte. For de fleste er det bedst at anvende disse forbindelser til at supplere eller øge andre aspekter af sund livsstil, herunder at have solcreme, begrænse forbruget af alkohol og narkotika og få hurtig medicinsk behandling til alvorlige forhold.