Hvad er nogle forskellige former for prævention

Ingen metode til forebyggelse af fødselskontrol, undtagelsen er 100% effektiv mod forebyggelse af graviditet. Alle præstationsmetoder er tilbøjelige til menneskelige fejl, og hver metode kan mislykkes, selvom den anvendes korrekt.

Fødselsbekæmpelsesmetoder kommer i mange forskellige typer. Disse er barrieremetoder, hormonelle metoder, intrauterine enheder (IUD’er), naturlige metoder, permanent sterilisering og efter seksuel aktivitet antikonceptionsmidler. Alle disse metoder har fortjenester, og alle har risici. Kun barrieremetoder som mandlige og kvindelige kondomer reducerer risikoen for at indgå seksuelt overførte sygdomme (STD’er).

Den mandlige kondom er formentlig mest bekendt med præventionen. Dette er en latexskede, der bæres over penis under seksuel kontakt og samleje. Når det anvendes korrekt i henhold til instruktioner, bedømmes kondomet mellem 87-90% effektivt som prævention. Kvinder kan i stedet bruge en kvindelig kondom som et antikonceptionsmiddel. Dette indsættes i vagina op til otte timer før køn. Det er ikke så effektivt som den mandlige kondom, det vil forhindre graviditet omkring 79% af tiden.

Mange bruger sædcider med enten kondom som en ekstra form for beskyttelse. Også betragtet som en barriere metode kan spermicider komme i form af geler, suppositorier eller skum, der er placeret i kvindens vagina. Deres primære funktion er at dræbe enhver sæd, der kommer ind i vagina.

En anden barriere antikonceptionsmetode er membranen. Dette er også indsat i kvindens vagina forud for samleje, og bruges sammen med sædcreme eller skum. Membraner er kun tilgængelige på recept og man skal være udstyret med den passende størrelse gennem en gynækologisk eksamen. De er omkring 82% effektive til at forhindre graviditet. Ligesom membranen er en anden form for barriere metode kaldet cervical cap. Dette er til rådighed på recept og passer over livmoderhalsen. Den bruges altid med spermicid som ekstra beskyttelse. Den cervicale hætte har omkring en effektivitet på 80%.

Svampe, en anden barriere metode, kan købes over skranken. Disse placeres over livmoderhalsen og frigiver sædceller. De løber faren for at løsne sig under samleje og er omkring 64-82% effektive til at forhindre graviditet.

IUD, en enhed implanteret i livmoderen, er også en barriere metode. Der er to hovedtyper af lUD, en der indeholder kobber og en, der indeholder hormoner. Når lUD frigiver hormoner, er det ca. 98% effektivt. Begge typer lUD forhindrer graviditet ved at påvirke, hvordan sædcellerne bevæger sig til ægget. Det bærer dog risici for bivirkninger som inflammatorisk boglebetændelse. Hvis en kvinde bliver gravid med et lUD-implantat i livmoderen, har graviditeten en 50% chance for at slutte i abort.

Hormonale metoder til prævention var tidligere begrænset til “The Pill”, en daglig dosis hormoner, der forhindrede ægløsning hos kvinder. Disse doser er ændret over tid, og kvinder kan nu bruge piller, der er meget lavere i hormoner. Endvidere er et hormonplaster nu tilgængeligt, som udskiftes ugentligt. Der er også hormoninjektioner til rådighed. Dette gør at glemme at tage tabletten mindre sandsynligt. Man behøver kun at huske at udskifte patches hver uge eller få regelmæssige injektioner. Hormonproliferation viser ca. 97% effektiv til at reducere graviditeten.

Morgen efter pille er en “efter sex” pille, som kvinder kan tage efter ubeskyttet sex. Det indebærer at tage en meget høj dosis hormoner for at forhindre graviditet eller ægimplantation. Morgen efter pille bærer en 75% effektivitetsrate for at forhindre graviditet.

Naturlig prævention, der ofte kaldes rytmemetoden, er en proces med at tælle dage for rimeligt at forudsige, når en kvinde er ægløsende. I løbet af denne tid undgås seksuel aktivitet. Kvinder kan også analysere kropstemperatur og vaginal slim for at forudsige ægløsning. Dette kan fungere ret godt med kvinder med regelmæssige cyklusser, men uregelmæssige cyklusser kan gøre ægløsning meget sværere at forudsige. Det er svært at måle effektiviteten med naturlige metoder. Enhver ubeskyttet sex øger risikoen for graviditet drastisk.

Permanent sterilisering kan være en prævention for personer, der aldrig ønsker at have børn. Der er to former. Mænd kan have en vasektomi, hvor kanalerne, der giver sæd til testiklerne, skæres. Alternativt kan kvinder gennemgå tubal ligation, hvor rørene der fører fra æggestokkene til livmoderen skæres. Af disse er en vasektomi en langt mindre invasiv procedure, normalt udført på en læge kontor. Tubal ligering kræver kirurgi og generel anæstesi. Begge metoder kan være meget effektive, men det tager normalt flere måneder at bestemme. Permanent sterilisering viser sig at være omkring 100% effektiv, når kroppen ikke selv heler vejen til testiklerne eller livmoderen.