Hvad er årsagerne til gastroparesis?

Gastroparesis er en potentielt alvorlig medicinsk tilstand, der påvirker mavefunktionen. Årsagerne til gastroparesis kan omfatte infektion, sygdom og regelmæssig brug af visse lægemidler. I mange tilfælde er årsagerne til gastroparesis ofte forbundet med almindelige systemiske tilstande, såsom diabetes. Personer, der har gennemgået operation for at korrigere vagus nerveskader, er også sandsynligt kandidater til gastroparesis symptomer. Behandling af årsagerne til gastroparesis kan variere fra kostændringer til brug af medicin og kirurgi for at genoprette mavefunktionen.

Vagus nerveskader er oftest forbundet med gastroparesis, eller maveparese eller lammelse. Vagus nerve fortæller maven, når man skal overvåge fordøjelseskanalen, når den skal begynde at rydde op og føde ind i det nedre fordøjelseskanalen. Hvis vagusnerven er beskadiget på nogen måde, opstår der en forstyrrelse i fordøjelsesprocessen. Musklerne i maven ved ikke, hvad de skal gøre, og derfor bliver ikke alle maves indhold udstødt i tyndtarmen.

Forsinket gastrisk tømning kan skyldes infektion, der forstyrrer fordøjelsesprocessen. Personer, der regelmæssigt bruger opioider eller medicin til behandling af depression, kan udvikle gastroparesis symptomer, da sådanne lægemidler nedsætter tarmfunktionen. Betingelser, som påvirker de nervøse og metaboliske systemer, kan også forhindre fordøjelsesfunktionen, der bidrager til forsinket gastrisk tømning. Det er ikke ualmindeligt for personer, der har gennemgået kirurgi i deres fordøjelseskanalen for at udvikle gastroparesis symptomer.

Almindeligvis har personer med en systemisk sygdom, der kompromitterer immunitet og orgelfunktion, såsom hypertension eller diabetes, størst risiko for forsinket gastrisk tømning. For eksempel kan konsekvent højt blodsukker ændre den kemiske balance i fordøjelsessystemet, der forlader blodkar, der sultes for ilt, hvilket hæmmer cirkulationen og sundheden af ​​vagusnerven. Over tid kan nervefunktionen blive betydeligt kompromitteret, hvilket udløser starten af ​​forsinket fordøjelse. Autoimmune lidelser, visse kræftformer og neuromuskulær sygdom kan også påvirke vagusnervfunktionen, hvilket fører til symptombegyndelse.

Som med så mange andre forhold kan årsagerne til gastroparesis symptomer også være idiopatisk. I tilfælde af idiopatisk gastroparesis er der ingen enkelt identificerbar årsag til symptombegyndelse. Enkeltpersoner kan gennemgå test og behandling for deres tilstand og alligevel aldrig lære, hvad der fik dem til at blive syge.

Hvis gastroparesis symptomer ignoreres, kan eksisterende forhold blive værre. For eksempel kan en diabetiker, der udvikler gastroparesis og ikke søger behandling, opleve forværring af hans eller hendes diabetiske symptomer. Desuden kan ufordøjet mad bidrage til udviklingen af ​​hårde klumper i maven, kaldet bezoars. Hvis de ikke fjernes, kan bezoarer påvirke fordøjelsesfunktionen betydeligt, og risikoen for yderligere komplikationer er risikabelt.

Behandling af årsagerne til gastroparesis kan indebære betydelige kostvaner, som f.eks. Lettere fordøjelige, fedtfattige fødevarer. Enkeltpersoner opfordres ofte til at begrænse deres fiberindtag og forbruge mere vand hele dagen. Når diætændringer alene viser sig utilstrækkelige, kan stimulerende lægemidler gives for at fremme muskelkontraktioner i maven. Hvis der hverken kost eller medicinterapi virker, kan kirurgi til at skabe en kunstig åbning eller omgå til sund, funktionel mavevæv være en mulighed for nogle mennesker.