Hvad er forskellige former for fodnerves?

Fodneurom henviser til en masse der vokser omkring plantarnerven i foden som følge af langvarig gentagelse af kompression eller irritation. Den mest almindelige type af fønt neurom kaldes Mortons neurom, også kendt som intermetatarsal neurom, Mortons fod, Mortons tå eller Mortons sygdom. Denne tilstand skal skelnes fra simpel metatarsalgi, som har lignende symptomer og også er placeret i fodens bold.

Det medicinske navn for Mortons neuromé er intermetatarsal neurom, der henviser til, at det generelt forekommer mellem tredje og fjerde metatarsarsal eller tåben. Dog kan Mortons neurom også udvikle sig i andre dele af foden. I denne fodtilstand fører gentagen irritation eller kompression af plantarnerven i foden til hævelse eller fortykkelse af nerven og til sidst nerveskade. Massen, der vokser mellem metatarsalerne, er ikke-cancerøs, men kan forårsage smerte, følelsesløshed, en prikkende eller brændende fornemmelse eller følelsen af, at en lille sten ligger under fodens bold, mens man går eller står.

Mortons neuroment forekommer ofte hos kvinder, der ofte bærer høje hæle eller sko med smalle tåkasser, hvilket sætter for stort tryk på tæerne. Tilstanden kan også skyldes gentagne aktiviteter med høj effekt, såsom aerobic, tennis eller jogging. Dem, der har større risiko for at udvikle Mortons neurom, omfatter personer, der er overvægtige, dem, der har en historie med andre fodproblemer, og dem, der har gigt eller gigt.

Behandling for mundneurom varierer alt efter sværhedsgraden af ​​individets symptomer. Mild til moderat fodnernom kan behandles med en kombination af ismassage derhjemme, iført orthotiske enheder, tager ibuprofen eller andre ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler og foretager ændringer i ens aktiviteter for at lindre symptomer. Andre behandlingsmuligheder for midlertidigt at lindre smertefulde symptomer omfatter kryogenic neuroablation, hvor nerveender er frosne og injektion af cortison eller lokalbedøvelse i det smertefulde område. Kirurgi betragtes som en behandling af sidste udvej, fordi det typisk resulterer i permanent følelsesløshed af en eller flere tæer.

Selvom fodnervesystemet er almindeligt, kan andre typer af neuromer forekomme i forskellige dele af kroppen. Morton’s neurom bør ikke forveksles med typer af neuromer, der ikke er relateret til foden. Disse omfatter akustisk neurom, som er en tumor på nerven, der fører fra det indre øre til hjernen, og amputation eller “stump” neurom, hvilket sker, når de udskårne nerver i et amputeret lem begynder at regne abnormt.