Hvad er læsioner?

En læsion er et beskadiget eller abnormt vævsområde i kroppen. Da de sker på så mange forskellige steder og typer væv, har de mange forskellige årsager og midler til diagnose og behandling. De fleste læsioner er bredt kategoriseret efter hvor de forekommer i kroppen – for eksempel er hud- og mundslæsioner nogle af de mest almindelige typer – men der er også webstedsspecifikke måder at kategorisere dem på. Virkningerne af et bestemt område af abnormitet afhænger af placering, type og størrelse.

Hud læsioner kan enten være primære, hvilket betyder, at de forårsager en variation i farve eller tekstur af den berørte hud, eller sekundære, som omfatter ting som skurven, der naturligt dannes på et slid eller skrælning, der følger med solskoldning. Moles, fødselsmærker, vorter og elveblader er alle almindelige primære typer, mens hudsår, skorper, sprækker og befugning er alle almindelige sekundære typer. Hudabnormiteter kan også kategoriseres efter størrelse, udseende, og om de er kræftformige eller ikke-kræftfremkaldende.

Da denne form for skade kan skyldes så mange forskellige ting, varierer den måde, de behandles på. Hvis de er forårsaget af en smitsom sygdom, så forsøger læger generelt at behandle den underliggende tilstand snarere end selve læsionerne. Nogle gange kan topiske antibiotika bidrage til at forhindre yderligere infektion. Andre topiske behandlinger, såsom kortisolcreme, kan anvendes til at berolige kløende eller irriteret hud. I mange tilfælde er behandling af ufarlig hudskade primært kosmetisk. For eksempel kan patienter lægge til laseroperation for at reducere udseendet af en muldvarp.

Selvom langt størstedelen af ​​hudlæsioner er ufarlige, kan nogle være en indikator for hudkræft. Moles eller fødselsmærker, der har en ujævnt kant eller farveændring, kan være kræftfremkaldende, især hvis de er større end 5 mm i diameter.

Orale læsioner omfatter enhver form for vævsabnormalitet i munden, som dentalkaries eller hulrum, herpesblærer, sår, gingivitis og inflammation fra gærinfektioner. Mennesker, der ryger eller tygger tobak, er mere tilbøjelige end dem, der ikke får nogle former for mundtlige problemer, herunder orale kræftformer og hårede tunge. God tandhygiejne kan være meget effektiv til forebyggelse af mange typer orale læsioner.

Som ved hudskader er behandlingen for orale abnormiteter generelt fokuseret på behandling af den underliggende årsag. Nogle mundtlige tilstande kan behandles som gigtinfektioner, men andre, som herpesblister, kan ikke helbredes. For betingelser, der kan behandles, kan tandlæger råde patienter til at bruge medicinske mundskyllevand, geler og tandpastaer samt tungeskraber til forhold som hårig tunge. Lesioner, der påvirker mundens indre væv, som oral cancer, kan fjernes kirurgisk. Debridement, en procedure, hvor døde væv er fjernet, kan også bruges, når vævet er alvorligt beskadiget sammen med antibiotika til bekæmpelse af infektion.

Hjerne læsioner er forbundet med en række tilstande, herunder Alzheimers sygdom, meningitis, multipel sklerose og cerebral parese. Tumorer, fysisk traume og aldring kan også forårsage denne type skader, som kan blødning, sådan som fra et slagtilfælde. Miljømæssige faktorer, som eksponering for toksiner, kan også forårsage hjernens abnormiteter. Nogle forbliver små nok til, at de ikke forårsager nogen symptomer. Hvis dette er tilfældet, tager lægerne ofte ventetid og ser tilgang, overvåger området for at sikre, at det ikke begynder at forårsage skade og behandle det, hvis det gør det.

Afhængig af årsagen til skaden kan lægerne være i stand til at behandle nogle typer hjerneskade. For eksempel kan en hjerneabces ofte behandles med antibiotika eller svampedræbende medicin. Andre abnormiteter kan forårsage permanent skade. Selvom der nogle gange er måder at behandle symptomer forårsaget af skaden, som i tilfælde af et slagtilfælde, er skader forårsaget af andre tilstande, som Alzheimers sygdom, progressive og kan ikke behandles. Skadens placering kan også have indflydelse på behandlingen – for eksempel er det ofte vanskeligere at behandle tumorer, der er dybe i hjernen end dem der er tættere på overfladen.

De fleste lungelæsioner er forårsaget af bakterielle eller virale sygdomme eller kræft. Sommetider kan cyster, huller eller arvæv også danne sig i lungerne. Der er også flere typer medfødte lungebekæmpelser, herunder medfødt cystisk adenomatoid malformation (CCAM) og lungesekvesteringer. En af de mest almindelige typer af lunge læsion er en Solitær Pulmonal Nodule (SPN), som typisk er en godartet tumor, men kan være ondartet i omkring en ud af fem tilfælde. Tuberkulose forårsager også lungelæsioner, som kan genaktiveres efter behandling og forårsage en anden runde af sygdommen.

Mange mennesker med denne type lungeproblemer ved ikke, at de har det, og kun finder ud af, hvornår de får en diagnostisk test som magnetisk resonansbilleddannelse (MRI) gjort for en anden tilstand. Der er en række behandlinger til rådighed for disse abnormiteter, lige fra kirurgi og kemoterapi i tilfælde af kræft til antibiotika i tilfælde af tuberkulose. Ikke at ryge og undgå miljømæssige faktorer som luftforurening og asbest kan hjælpe med at forhindre denne type lungeskader.

Folk kan få en læsion, hvor som helst de kan få en tumor, så lever, bukspyttkjertel, kønsorganer, tarm, nyrer, knogler, øjne og galdeblære kan også blive påvirket. Nyre og pancreascyster er særlig almindelige. Celler og molekyler kan også få læsioner, som i tilfælde af seglcelle sygdom.