Er det sikkert at tage cephalexin under graviditet?

Cephalexin er et antibiotikum, der almindeligvis anvendes til behandling af en række bakterielle infektioner i kroppen, der spænder fra brystinfektion til urinvejsinfektioner (UTI’er). Den amerikanske fødevare- og lægemiddeladministration (FDA) anser lægemidlet for at være i kategori B, hvilket betyder, at der ikke kan være nogen risiko for fosteret, hvis det tages under graviditeten som ifølge dyreforsøg. Fra 2011 er der ingen kontrollerede undersøgelser af cephalexin under graviditet for mennesker, men det vides, at der faktisk er potentielle risici.

Lægemidler mærket som kategori B viser normalt ingen toksicitetsniveauer hos ufødte børn, heller ikke skaber de genetiske abnormiteter i henhold til dyreforsøg. Det skal dog bemærkes, at det er normalt for mennesker og dyr at reagere forskelligt på visse lægemidler. Selv om der fra 2011 ikke er nogen kendte kontrollerede undersøgelser af Cephalexins påvirkning under graviditeten, tyder nogle ukontrollerede data på, at der faktisk kan være en risiko forbundet med cephalexin.

Hvilken forskning, der er gjort på cephalexin taget under graviditeten, viser en potentiel sammenhæng mellem antibiotika og både medfødte og kardiovaskulære defekter. En undersøgelse siges at bekræfte, at stoffet passerer ind i navlestrengen og ind i fostervæsken. Data fra Michigan Medicaid fandt flere tilfælde af medfødte defekter hos børn født til kvinder, der brugte antibiotika. Der var også et par tilfælde af kardiovaskulære defekter samt et tilfælde af kløft gane. Det er ukendt, hvis disse defekter faktisk skyldtes brug af cephalexin under graviditet, eller hvis børnene var prædisponerede for det på grund af andre faktorer, der involverer moderens sundhed.

Bivirkninger af cephalexin i graviditet kan også være en bekymring. Symptomer som opkastning og diarré kan forårsage andre problemer for gravide, såsom dehydrering. Da cephalexin er et penicillinbaseret antibiotikum, kan det også forårsage kløe og udslæt, hvilket også kan indikere allergisk reaktion.

Selvom dette antibiotikum generelt betragtes som sikkert for gravide kvinder at bruge, er der potentielle risici for fosteret som hos de fleste lægemidler under graviditeten. Det anbefales at kontakte en sundhedspersonale, inden du tager Cephalexin under graviditet for at diskutere antibiotikumets nødvendighed og de potentielle risici ved brug af cephalexin. I løbet af antibiotikumet anbefales det endvidere at være forsigtig med eventuelle mulige bivirkninger og informere en sundhedsfaglig medarbejder, hvis nogen fremstår.