Hvad er staghorn calculi?

Staghorn calculi, mere almindeligt kaldet struvit sten eller infektion sten, er en type nyresten. Disse er hårde aflejringer af mineraler dannet i kroppens nyrer. Mens staghorn calculi generelt er en mere alvorlig type nyresten, fordi de kan vokse meget store, forekommer de også mindre almindeligt end andre typer. De kræver typisk medicinsk behandling, fordi de kan være for store til at passere ud af kroppen via vandladning. Behandling kan omfatte medicin og lydbølgebehandling eller kirurgi for at fjerne stenene.

Årsagen til denne type nyresten er en underliggende infektion. Ofte vil en patient have en urinvejsinfektion, og så vil staghorn calculi danne sig som reaktion på bakterierne. Kvinder er mere tilbøjelige til at få disse nyresten end mænd, fordi de har tendens til at få flere urinvejsinfektioner. Andre risikofaktorer kan omfatte en familiehistorie eller en personlig historie med ofte at få nyresten.

Et af de mest oplagte symptomer er smerte. Patienten kan mærke smerte under vandladning samt et vedvarende behov for at urinere. De kan også have svær smerte under ribbenene i ryggen og siderne, eller smerter i lænden eller underunderlivet. Staghorn calculi kan også forårsage feber og kuldegysninger, samt kvalme og opkastning. Patienterne kan også bemærke, at deres urin er blevet brun, pink eller rød.

Nogle typer af nyresten kan passeres naturligt gennem urinen, med hjælp af forbrug af store mængder vand. Staghorn calculi tendens til at være for stor til at håndtere på denne måde. Lægen vil normalt ordinere antibiotika for at løse den underliggende infektion og fjerne bakterier fra kroppen. Patienter, der oplever svær smerte, kan også ordineres som smertestillende middel, såsom naproxen med receptpligtig styrke.

En almindeligt anvendt, ikke-invasiv behandling for staghorn calculi er ekstrakorporeal shockbølge lithotripsy. Dette er en type terapi, der anvender lydbølger, der kan opdele stenene i mindre stykker, som derefter kan passere gennem urinen. Patienten kan sederes før proceduren for at minimere ubehag. Det er sandsynligt, at patienterne vil kræve mere end en behandling for tilstrækkeligt at bryde op stenene.

Sommetider skal struvitstenene fjernes manuelt. En ikke-kirurgisk mulighed er at få lægen passere et uteroskop, et tyndt rør med et kamera, gennem urinrøret, indtil det når sten. Han kan så gribe stenene og fjerne dem, eller knuse dem i små nok stykker, så de kan passere ud af kroppen.

Hvis disse ikke er levedygtige muligheder eller de ikke er vellykkede, kan det være nødvendigt med kirurgi. En perkutan nephrolithotomi er en kirurgisk procedure, der kræver et snit i ryggen. Kirurgen indsætter derefter små instrumenter i nyrerne for at fjerne stenene.