Hvad er bredspektret antibiotika?

Bredspektret antibiotika er antibiotika, der er designet til at virke imod et bredt spektrum af bakterier, snarere end smalspektrede antibiotika, som kun er effektive mod et mindre udvalg af bakterier. Disse lægemidler anvendes klassisk i tilfælde, hvor en læge ikke er sikker på identiteten af ​​en sygdomsfremkaldende organisme og ønsker at give en patient medicin, som hurtigt vil angribe infektionen, snarere end at vente på kulturresultater og foreskrive et smalspektrum Antibiotikum, som er mere målrettet i virkeligheden.

Nogle eksempler på bredspektret antibiotika omfatter penicillin, cephalosporin, tetracyclin, ciprofloxacin og levofloxacin. Disse lægemidler virker på både gram-negative og gram-positive organismer. Når en patient synes at have en bakteriel infektion, er et bredspektret antibiotikum mest sandsynligt at give effektiv behandling uden at vide, hvilken organisme der ligger bag infektionen. For eksempel når en patient kommer til en læge med bronkitis, kan lægen ordinere en generel antibiotikummedicin til behandling af infektionen uden at tage en kultur.

Hvis en infektion fortsætter eller det forekommer usædvanligt i naturen, vil kulturer blive udført. I en kultur samles en prøve af bakterierne og dyrkes for at finde ud af, hvilken organisme der er ansvarlig for infektionen. Desuden kan en kultur også bruges til at teste antibiotika, hvis en organisme er antibiotikaresistent. I dette tilfælde bruges kulturen til at finde stoffet, som vil være mest effektivt, så patienten ikke behøver at prøve flere mislykkede antibiotika, før man finder en, der virker.

Et problem med bredspektret antibiotika, som begyndte at vokse i slutningen af ​​det 20. århundrede, var fremkomsten af ​​antibiotikaresistens i bakterier. Næsten lige så snart mennesker begyndte at udvikle antibiotika, begyndte bakterier at bytte gener, som de kunne bruge til at overleve antibiotikabehandling. I nogle tilfælde udviklede organismer modstand mod flere antibiotika, hvilket gør behandling af infektioner, der involverer disse organismer meget udfordrende. Mere avancerede klasser af antibiotika blev udviklet som reaktion, men bakterier tilpassede sig også til at løse disse. Et bredspektret antibiotikum er kun nyttigt, så længe det dræber de fleste bakterier og organismer, som hurtigt kan tilpasse sig antibiotikaresistens, udgør en betydelig udfordring.

Bekymringer om resistens mod antibiotika har ført til nogle anbefalinger, at lægerne ændrer den måde, de bruger og ordinerer disse lægemidler. Lægerne opfordres til kun at ordinere et bredspektret antibiotikum, når en patient ikke kan bekæmpe en infektion på egen hånd, for eksempel. Derudover instrueres patienterne i vigtigheden af ​​at fuldføre et antibiotikabehandling fuldt ud for at undgå at fremme udviklingen af ​​antibiotikaresistens.