Hvad er de almindelige årsager til en lav føtale hjertefrekvens?

Lav føtale hjertefrekvens, også kaldet bradykardi, er det udtryk, der anvendes, når et ufødt barns hjerte viser færre end 110 slag pr. Minut. I de fleste tilfælde er det en midlertidig situation, men årsagen skal normalt bestemmes for at problemet skal behandles. En af de mest almindelige årsager er medicin taget af moderen, såsom narkotika, en epidural eller syntetisk oxytocin. Hypotension i moderen kan også resultere i en reduceret føtal hjertefrekvens, enten i nogle få minutter eller på lang sigt. Endelig kan en prolaps eller kompression af navlestrengen også føre til bradykardi hos et ufødt barn.

Dette problem sker ofte under arbejde på grund af antallet af stoffer, som mange kvinder modtager. Eksempelvis gives syntetisk oxytocin ofte for at stimulere arbejdskraft, men i nogle tilfælde kan det fremkalde hyperstimulering af livmoderen. Resultatet er undertiden føtal hypoxi, hvilket er en iltmangel, der er tydeliggjort ved en puls, der pludselig er lavere end gennemsnittet. Kvinder, der tager narkotika under graviditeten, kan også ende med at bremse deres ufødte barns hjertefrekvens, da denne type lægemiddel kan reducere chancerne for føtal hjertet, der accepterer adrenalin, hvilket er et hormon, der fremskynder hjertet. Derudover får mange kvinder en epidural for at standse smerten ved arbejde, men det kan også nogle gange forårsage midlertidig hypotension hos moderen.

Nogle kvinder oplever hypotension alene uden at have medicin til at forårsage det. En af de mest almindelige årsager til moderens hypotension ligger fladt på bagsiden, da denne position kan lægge pres på vena cava. Resultatet er mindre ilt til barnet, hvilket i sidste ende fører til lav føtale hjertefrekvens. Derfor anbefales kvinder at undgå at ligge fladt på ryggen efter ca. 16 ugers graviditet, selvom det bør bemærkes, at de fleste gravide kvinder føler virkningerne af denne stilling, før der er sket skade for barnet. For eksempel vil gravide sandsynligvis føle lyshugget efter blot et par minutter at ligge fladt.

I andre tilfælde kan navlestrengen blive komprimeret eller endog prolaps. På nogen måde får fosteret ikke nok ilt, når dette sker, hvilket medfører en lav føtale hjertefrekvens over tid. Dette betragtes som en nødsituation, da det kan være fatalt for det ufødte barn, hvis det ikke er fastgjort hurtigt. Dette kan forekomme under et langt arbejde, hvilket resulterer i et behov for en nødsituation c-sektion. Det er dog muligt for en navlestrengsforløbet til enhver tid at forekomme, hvorfor kvinder anbefales at se deres læge hurtigt, hvis de oplever en reduktion i fostrets bevægelse, da dette ofte signalerer lav føtale hjertefrekvens.