Hvad er de almindelige årsager til mave hævelse?

Nogle af de almindelige årsager til svulst i maven omfatter en blokering i tarmkanalen, hormonelle forandringer og visse sundhedsmæssige forhold som ascites, leversygdomme, kræft og hjerteproblemer. Spise de forkerte typer fødevarer, overspisning og dårlig fordøjelse kan også bidrage til en hævet mave. Symptomer på svulm i maven indbefatter mavepine, fylde og åndenød.

Overeating enhver form for mad kan forårsage en hævede mave umiddelbart efter et måltid. Hævelsen opstår normalt, når gasser eller væsker opbygges i maven eller fordøjelseskanalen på grund af langsom eller dårlig fordøjelse. Fedtede fødevarer, sodavand og mejeriprodukter er nogle af de værste lovovertrædere, der kan få symptomerne til at blusse op. Overskydende mængder salt kan også bidrage til svulmning i maven, da kroppen skal holde fast på overskydende væsker for at fortynde det ekstra salt. Selv friske frugter og grøntsager skal indtages i moderation, da de også kan forårsage, at gas opbygges i underlivet.

Mavesvulmen opstår ofte, når der er en obstruktion i fordøjelseskanalen. Obstruktionen kan skyldes langsomme tarmbevægelser, fanget afføring, en kræftformet tumor eller parasitter. Inflammatoriske sygdomme som Crohns sygdom og andre sygdomme i fordøjelsessystemet er også almindelige bidragsydere til en hævet mave. Kvinder, der oplever svære hormonfluktuationer i løbet af deres menstruationscykluser, kan se midlertidige stigninger i deres abdominer også.

Ascites er en tilstand, hvor overskydende væsker akkumuleres i peritoneal hulrum, og det kan medføre, at maven og underlivet svulmer. Denne tilstand er ofte forårsaget af leversygdomme, såsom cirrose og hepatisk veno-okklusiv sygdom. Andre sundhedsmæssige forhold, såsom hjerteproblemer, kræft, hypothyroidisme og infektioner, kan også spille en rolle i svulm i maven.

Diagnostisering af årsagen til svulmning i maven er meget vigtig, da det kan være resultatet af en række alvorlige helbredstilstande. Derfor bør enhver form for mavesmerter eller ubehag diskuteres med en sundhedsudbyder så hurtigt som muligt for at undgå alvorlige problemer. Jo hurtigere problemet er fundet, jo før man kan begynde behandlingen.

At foretage visse kostændringer kan hjælpe med at behandle mavesvulmen naturligt. Spise mindre måltider og undgå fødevarer, der forværrer fordøjelsessystemet, kan give næsten øjeblikkelig lindring. Frugter og grøntsager er fremragende mad at forbruge, men de bør introduceres til kroppen gradvist for at undgå overskydende gas og andre symptomer. I tilfælde, hvor tilstanden opstår som følge af en underliggende helbredstilstand, er det bedst at behandle det for at reducere svulmen i maven.